Hlavní obsah

Čeští bikrosaři jsou před olympijskou premiérou v klidu

PEKING

Žádné chvění či nervozitu před olympijskou premiérou neprožívají čeští bikrosaři Martin Prokop a Jana Horáková. Oba budou ve středu u toho, až se tento mladý adrenalinový sport v Pekingu poprvé představí v olympijském programu.

Článek

"Přijde mi to tak, že to všichni berou jako jeden ze svěťáků. Atmosféra i lidi kolem jsou stejní," řekl Prokop novinářům po pondělním úvodním tréninku na olympijské dráze. Jeho krajanka si alespoň užívá pobyt v olympijské vesnici. "Jsem tím nadšená. Něco podobného jsem nečekala. Moc se mi to líbí," uvedla Horáková.

Oba si prostředí speciální tratě v Lao-šan vyzkoušeli opět po roce a mohli tak porovnávat drobné změny. Všimli si hlavně toho, že dráha je rychlejší. "Sedla si a je super. Je hezky uválcovaná a vyasfaltovali nově jednu zatáčku," řekl Prokop. V ženské části byl změněn jeden ze skoků na úvodní rovince. "Přála jsem si to. Loni se mi vůbec nelíbil," potěšilo Horákovou.

Oba si změny pochvalovali

Oba si tak mohli spokojeně říci, že změny jsou pozitivní. "Víc mě to tu baví," uvedl Prokop, kterého prý musel trenér z prvního tréninku vyhnat. "Dost jsem si to užíval," přiznal jezdec. Horáková své pocity z dráhy brala s rezervou. V tréninku totiž prý předvádí padesátiprocentní výkony oproti závodům. "Nejsem tréninkový typ, chybí mi atmosféra. A taky přemýšlím nad řadou věcí, nad kterými bych přemýšlet neměla," přiznala Horáková.

Bikros, závod na malých kolech BMX, ve kterém se ve finále představí vždy osm jezdců, se na olympiádě představí poprvé. A česká výprava věří, že hned při premiéře získá Prokop nebo Horáková medaili. "Já chci hlavně projít prvním kvalifikačním dnem a druhý den by se pak vidělo. Jeden z favoritů nejsem, možná ten, který bude čekat vzadu a pokusí se překvapit," uvedl Prokop, dvojnásobný světový šampión ve fourcrossu na horských kol. V bikrosu patří do širší světové špičky.

To Horáková mezi medailové aspirantky bezesporu patří více. Na posledním MS skončila čtvrtá. "Už mi to někdo říkal, že bych měla získat medaili. Očekávání jsou, ale já se snažím to nevnímat. Je to zbytečný tlak. Je ale fakt, že medaile není nereálná. V závodě se ale může stát cokoliv," řekla Horáková.

Reklama