Hlavní obsah

Střelci se z olympiády vrací s největším úspěchem

Karel Felt (Peking)Právo

Historického úspěchu dosáhla v Pekingu střelecká část český výpravy. Dvě zlaté medaile a jedno stříbro nikdy střelci z jedné olympiády nepřivezli. Na třináct závodníků to je velmi slušný výsledek.

Článek

Kateřina Emmons zlatem ve vzduchovce a stříbrem v malorážce se stala nejlepší střelkyní planety. „Mojí hlavní disciplínou zůstává vzduchovka, stříbro v malorážce bylo i pro mne překvapením. Důležité ale je, že už zvládám obě zbraně aniž by jedna omezovala druhou, říkala spokojená střelkyně.

Brokař David Kostelecký se krůček po krůčku v minulých sezónách propracovával do absolutní špičky v trapu. Účastnické místo vybojoval, přestože se na MS nedostal ve finále, letos už získal titul vicemistra Evropy a forma vygradovala v nejlepší možný okamžik. Jeho zlaté finále, kdy tři terče před koncem už měl zlato, vstoupí do historie střeleckých olympijských soutěží. Tak suverénního vítězství dosud žádný brokař nedosáhl.

Strnad o finále přišel selháním zbraně

Zbytek střelecké výpravy lze rozdělit do tří skupin. Tu nejmenší tvoří samostatně rychlopalník Martin Strnad. Selhání zbraně ho připravilo o dvě rány, které i kdyby skončily v devítce, postupoval by do finále s reálnou šancí bojovat o medaili. „Horší chvíle jsem v kariéře nezažil,“ říkal bezmocně po závodě v němž i tak dokázal, že patří do světové špičky.

Další skupinu tvoří mladí - rychlopalník Martin Podhráský, pistolářka Michaela Musilová a puškaři Adéla Sýkorová s Václavem Hamanem. Tito nedávní junioři sice nedosáhli oslnivých výsledků, ale... „Zastříleli velmi dobře a potvrdili, že jsou nejen velkým, ale hlavně reálným příslibem do budoucnosti,“ shodli se trenéři - pistolář Břetislav Putna a puškař Petr Kůrka. „Už nyní musíme začít přípravu nejen na mistrovství Evropy ve vzduchovce, které příští rok hostí Praha, ale i směrem k olympiádě v Londýně,“ zdůraznil sportovní ředitel Českého střeleckého svazu Vladislav Šaňák.

A pak je tu skupina propadlíků. Puškaře Miroslava Vargu, olympijského vítěze ze Soulu, může mrzet, že s přípravou na boj o Peking začal pozdě, jeho kolega Tomáš Jeřábek se podrobil koncem června operaci zad, takže jeho start byl rizikem, což se potvrdilo. Stříbrná z Atén pistolářka Lenka Marušková a bronzový pistolář ze Sydney Martin Tenk totálně vyhořeli a mají o čem přemýšlet, co a jak dál. Stejné platí o skeetaři Janu Sychrovi, který nepřekročil čtyřikrát svůj stín při dvojstřelu na čtvrtém stanovišti. Zklamala i zkušená puškařka Pavla Kalná. Nejen jí, ale i třem před ní jmenovaným, chybí hlavně bojovnost.

Reklama

Související témata: