Hlavní obsah

Argentinci vyhráli bodovací závod dvojic, Češi neuspěli

PEKING

Ani poslední vystoupení na olympijské dráze nepřineslo českým cyklistům výrazný úspěch, Alois Kaňkovský s Milanem Kadlecem v úterním bodovacím závodě dvojic obsadili až třinácté místo. Ze zlata se radovali zkušení argentinští jezdci, již třiačtyřicetiletý Juan Esteban Curuchet a o deset let mladší Walter Perez, kteří zvítězili před španělskou a ruskou dvojicí.

Článek

Čeští cyklisté před závodem tajně doufali, že budou bojovat o medaile, ale nakonec byli zklamaní, když jen zopakovali umístění z Atén, o které se před čtyřmi lety zasloužili Kadlec s Petrem Lazarem. Neúspěch přičetli tomu, že nedodrželi stanovenou taktiku. "Nechali jsme se unést a příliš brzy jsme začali závodit," řekl Kaňkovský.

Čechům se stal osudným nevydařený pokus o únik s Rusy a Kanaďany v první části závodu. "Trochu s námi vydrbávali. Nastupovali, pak nám tam nechali díry... Nějak nám to nevyšlo," litoval Kaňkovský. Hlavním problémem podle něj ale bylo to, že nezachytili nástup Ruska v momentě, kdy Kanada zpomalila. "Navíc v tu chvíli začal balík jet a my jsme měli malinko krizi. V závěru jsme se z toho dostali, ale to už bylo pozdě," řekl Kaňkovský.

Na šestnáct dvojic, mezi kterými chyběli australští obhájci prvenství, čekalo 200 kol, z nichž každé dvacáté se bodovalo. Okruh k dobru si na své konto rychle připsali Argentinci a blízko byli i Kaňkovský s Kadlecem při úniku s Ruskem a Kanadou. Ve spurtu si sice připsali tři body, ale útok do úspěšného konce na rozdíl od Rusů nedotáhli. Vydané síly českým jezdcům v dalším průběhu chyběly a ztrátou dalších dvou kol přišli o naději na úspěch.

Před polovinou závodu potvrdili kvality Španělé a šampion z individuálního závodu Joan Llaneras s Antoniem Taulerem rovněž dokázali vybojovat kolo náskoku. Posunuli se na průběžné třetí místo a na něm ještě před posledním spurtem měli naději na zlato.

Šanci ohrozit argentinské prvenství vzali Rusku i Španělsku cyklisté Francie a Dánska, kteří si na závěr rozdělili první dvě bodovaná místa. Španěly i třetí příčka ve spurtu posunula ke stříbru před Rusko, které reprezentovali Michail Ignaťjev s Alexejem Markovem.

Hoy a Pendletonová završili britský triumf na dráze

Triumf britských dráhových cyklistů na olympijských hrách v Pekingu dnes završili ziskem zlatých medailí sprinteři. Mezi muži vybojoval již svůj třetí triumf v čínské metropoli mistr světa Chris Hoy, v závodě žen dominovala rovněž světová šampionka Victoria Pendletonová. Britští cyklisté tak uzavřeli dráhové soutěže se ziskem sedmi zlatých medailí z deseti možných.

Dvaatřicetiletý Hoy uspěl již v týmovém sprintu a v keirinu, navíc před čtyřmi lety vyhrál olympijský závod na kilometr s pevným startem. V královské disciplíně sprintu si se svými soupeři doslova pohrával a ani jednou neodešel z oválu poražen.

Úspěch britské cyklistiky umocnil stříbrný Jason Perry, dvacetiletý zástupce nastupující generace. Čest tradiční sprinterské velmoci Francie zachránil alespoň třetím místem Mickael Bourgain, který v souboji o bronz zdolal Němce Maximiliana Levyho.

Stejně jako Hoy si vedla sedmadvacetiletá Pendletonová. Před čtyřmi lety bronzovou Annu Mearesovou z Austrálie porazila ve finále s přehledem ve dvou jízdách, pro domácí dráhaře vybojovala jedinou medaili bronzová Kuo Šuang.

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA
Muži:
Bodovací závod dvojic na 50 km:
1. Curuchet, Perez (Arg.) 8 bodů, 2. Llaneras, Tauler (Šp.) 7, 3. Ignaťjev, Markov (Rus.) 6, 4. Keisse, De Ketele (Belg.) -1 kolo/17, 5. Kluge, Pollack (Něm.) -1 kolo/15, 6. Mörköv, Rasmussen (Dán.) -1 kolo/14, 7. Ladangous, Neuville (Fr.) -1 kolo/12, 8. Moris, Schep (Niz.) -1 kolo/6, ...13. Kaňkovský, Kadlec (ČR) -3 kola/3.
Sprint:
Finále: Hoy - Kenny 2:0 (10,228, 10,216). O 3. místo: Bourgain - Levy 2:1 (11,047, -10,666, 10,560). Semifinále: Hoy (Brit.) - Bourgain (Fr.) 2:0 (10,260, 10,358), Kenny (Brit.) - Levy (Něm.) 2:0 (10,594, 10,335). Další pořadí: 5. Sireau (Fr.), 6. Mulder, 7. Bos (oba Niz.), 8. Awang (Mal.), ...Ptáčník (ČR) nepostoupil z kvalifikace.
Ženy:
Sprint:
Finále: Pendletonová - Mearesová 2:0 (11,363, 11,118). O 3. místo: Kuo Šuang - Kanisová 2:0 (11,420, 11,617). Semifinále: Pendletonová (Brit.) - Kanisová (Niz.) 2:0 (11,537, 11,885), Mearesová (Austr.) - Kuo Šuang (Čína) 2:1 (-11,629, 11,578, 11,617). Další pořadí: 5. Sanchezová (Fr.), 6. Cylinská (Běl.), 7. Reedová (USA), 8. Krupeckaiteová (Lit.).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články