Hlavní obsah

Ve středu bude medailovou nadějí na OH plavkyně Pechanová

PEKING

Dálková plavkyně Jana Pechanová bude ve středu na olympijských hrách v Pekingu největší českou medailovou nadějí. Držitelka dvou stříbrných medailí z mistrovství světa odstartuje už ve 3:00 SELČ k závodu na deset kilometrů. Finále běhu na 400 metrů překážek pak odpoledne čeká českou rekordmanku Zuzanu Hejnovou.

Článek

Jednadvacetiletá Hejnová postoupila do finále závodu na 400 metrů překážek a nechce v něm skončit poslední. V pondělním semifinále zaostala za svým českým rekordem 54,96 sekundy o 21 setin. V atletických kvalifikacích se před ní představí osmistovkař Jakub Holuša a tyčkaři Štěpán Janáček s Janem Kudličkou, semifinále poběží překážkář Petr Svoboda.

Olympijskou premiéru zažije bikros, závod na malých kolech BMX, a budou u toho i čeští reprezentanti Martin Prokop a Jana Horáková, které česká výprava považuje za medailové adepty. Ve středu je také už od 3:00 SELČ čekají rozjížďky, muže pak i první a druhé čtvrtfinálové jízdy. Medaile se budou rozdávat ve čtvrtek.

Oba cyklisté si prostředí speciální tratě v Lao-šan vyzkoušeli opět po roce a mohli tak porovnávat drobné změny. Všimli si hlavně toho, že dráha je rychlejší, v ženské části pak byl změněn jeden ze skoků na úvodní rovince. "Přála jsem si to. Loni se mi vůbec nelíbil," potěšilo Horákovou, která na posledním MS skončila čtvrtá.

Čeští stolní tenisté nastoupí k zápasům druhého kola. Petr Korbel do něj byl nasazen přímo a čeká ho duel s Polákem Lucjanem Blaszczykem, zato Dana Hadačová už má v Pekingu za sebou dvě utkání. Její další soupeřkou bude Georgina Potaová z Maďarska.

Mužské kolektivní sporty mají na pořadu čtvrtfinálové zápasy. Největší pozornost bude upřena na basketbal, v němž dosud suverénní americký výběr nastoupí proti Austrálii a domácí Čína s hvězdou NBA Jao Mingem se pokusí vyřadit Litvu.

Mužský plážový volejbal má před sebou dva zápasy o postup do finále, v synchronizovaném plavání dvojic už budou české zástupkyně Soňa Bernardová a Alžběta Dufková v boji o medaile chybět. Jako další sport se rozběhne taekwondo.

Češi v akci na LOH 2008 - 12. den:
BIKROS
3:00Muži - rozjížďky (Prokop)
5:00Ženy - rozjížďky (Horáková)
5:40Muži - čtvrtfinále
DÁLKOVÉ PLAVÁNÍ
3:00Ženy, 10 km - finále (Pechanová)
STOLNÍ TENIS
4:00Ženy, dvouhra - 2. kolo (Hadačová - Potaová)
13:00Muži, dvouhra - 2. kolo (Korbel - vítěz 1. kola)
ATLETIKA
13:00Muži, 800 m - rozběhy (Holuša)
14:40Muži, tyč - kvalifikace (Janáček, Kudlička)
15:30Muži, 110 m př. - semifinále (Svoboda)
16:35Ženy, 400 m př. - finále (Hejnová)

Reklama