Hlavní obsah

Výškaři na medaili nedosáhli, překážkář Svoboda je v semifinále

PEKING

Čeští výškaři v úterním olympijském finále v Pekingu medaili nezískali. Jaroslav Bába při obhajobě bronzové medaile z Atén obsadil šesté místo, Tomáš Janků skončil hned za ním. Oba přeskočili laťku ve výšce 229 centimetrů, Bába přitom napoprvé, v následné taktické bitvě s odkládáním pokusů na další postupné výšky už ale neuspěli.

Článek

"Bojovali jsme na sto procent, riskovali jsme, neskákali špatně. Dali jsme do toho, co v nás bylo. Bohužel byli lepší borci, ale můžeme odcházet se ctí," řekl novinářům Janků. Pro něj to byl nejen poslední olympijský závod. "Tahle letní sezona je pro mě totiž poslední," rozhodl se po svém nejlepším olympijském vystoupení v kariéře. "V halové sezóně se rozloučím," dodal třiatřicetiletý vicemistr Evropy.

O deset let mladší Bába si zopakoval hru vabank z Atén. Zatímco tehdy mu vynechaný pokus po dvou nezdarech a následný úspěch na 234 cm přinesl bronz, tentokrát risk nevyšel. Po jednom skoku pokoušel laťku na výškách 232, 234 a 236 cm. "Nic jiného mi nezbývalo, kdybych to třeba skočil napodruhé, posunulo by mě to jen o jedno místo. Ale já chtěl medaili," prohlásil Bába. "Ten skok na 236 byl nejlepší od mého zranění," vypíchl pozitivum.

Olympijským vítězem se stal Andrej Silnov, který se dostal do ruského týmu až dodatečně na vyžádání národního olympijského výboru poté, co se několik dnů po neúspěšné národní kvalifikaci posunul do čela letošních tabulek. Oprávněnost nominace potvrdil skokem přes 236 cm, přičemž první nezdary v soutěži zaznamenal až při pokusech o vyrovnání evropského rekordu 242 cm.

Stříbrný Brit Germaine Mason a bronzový Jaroslav Rybakov z Ruska překonali shodně 234 cm, čtvrtý skončil švédský obhájce prvenství Stefan Holm za 232.

Svoboda postoupil z druhého místa 

Atlet Petr Svoboda postoupil na olympijských hrách do semifinále běhu na 110 metrů překážek. V dnešním meziběhu ubral třiadvacetiletý atlet z pondělního výkonu další dvě setiny a časem 13,41 se na dvanáct setin přiblížil svému červencovému českému rekordu.

V úvodním běhu Svobodu porazil pouze Američan David Payne, který vyhrál za 13,24. Nejrychlejším časem postoupil jeho krajan David Oliver (13,16). Svoboda v celkovém srovnání časů obsadil stejně jako v rozbězích sedmé místo. Boj o finále jej čeká ve středu, medaile se budou udělovat ve čtvrtek.

Bolt prošel hladce do finále

Další důkaz o famózní formě dnes předložil zaplněnému hledišti Ptačího hnízda světový rekordman v běhu na 100 metrů Usain Bolt. Jamajský sprinter dnes v semifinále dvoustovky ukázal, že v jeho silách je podle všeho překonat i na této trati historické maximum, které drží od her v Atlantě 1996 Američan Michael Johnson.

Bolt viditelně vypustil celou cílovou rovinku, přesto dosáhl času 20,09 sekundy. Johnsonův rekordní čas má hodnotu 19,32, Bolt přijel do Pekingu s osobním rekordem 19,67. Ve středu, den před 22. narozeninami, může vytáhlý Jamajčan zkompletovat sprinterský double, který se naposledy povedl na olympiádě Carlu Lewisovi v Los Angeles 1984.

Na ženské dvoustovce se schyluje k velké odvetě za finále poloviční trati, ve kterém Jamajka deklasovala velmoc USA. Do středečního semifinále postoupilo z meziběhů opět po třech sprinterkách z obou zemí, nejlepšího času dosáhla stříbrná medailistka ze stovky Sherone Simpsonová (22,60).

Spojené státy budou spoléhat na úřadující mistryni světa a obhájkyni stříbra Allyson Felixovou, jež byla z tria Američanek nejrychlejší (22,74). Jamajčanky mají v sestavě místo olympijské vítězky ze stovky Shelly-Ann Fraserové Veroniku Campbellovou-Brownovou, šampionku z Atén.

ATLETIKA
Muži:
Výška: 1. Silnov (Rus.) 236, 2. Mason (Brit.) 234, 3. Rybakov (Rus.) 234, 4. Holm (Švéd.) 232, 5. Spank (Něm.) 232, 6. Bába 229, 7. Janků (oba ČR) 229, 8. Parsons (USA) 225, 110 m př. - meziběhy: 1. Oliver (USA) 13,16, ...7. Svoboda (ČR) 13,41.

Reklama