Hlavní obsah

Bikrosař Prokop medaili nepřiveze, vypadl už ve čtvrtfinále

kft (Peking)Právo

Jako domečky z karet padají jedna za druhou medailové naděje české výpravy. Ve středu se o nepříjemné překvapeni postaral bikrosař Michal Prokop, který při olympijské premiéře své disciplíny skončil už ve čtvrtfinále. Do semifinále naopak postoupila jeho kolegyně Jana Horáková.

Článek

Na dráze v Lao-šan na okraji Pekingu zůstal Prokop za očekáváním, když kvalifikačních rozjížďkách, které určují pořadí pro vyřazovací boje, zajel dvaadvacátý a poté dvacátý čas 36,689 sekundy, takže byl téměř o sekundu pomalejší než nejrychlejší muž kvalifikace Day z USA. Z pohledu čtvrtfinále to však nebylo rozhodující.

Do tří čtvrtfinálových jízd byly závodníci rozděleni po osmi ve čtyřech skupinách. Prokop totálně pokazil v první a druhé jízdě start a skončil shodně sedmý. Tím prakticky přišel o naději na postup. V závěrečné bitvě mu sice start vyšel lépe, ale dostal se do hromadného pádu, z něhož už stihl vybojovat jen čtvrtou příčku. Ve skupině skončil až šestý, čtyři body za postupovým čtvrtým místem.

„Jsem hrozně zklamaný. Když pominu medailová přání, pak jsem se chtěl určitě dostat do finále. O mém vyřazení rozhodly nepovedené starty v prvních dvou rozjížďkách. Přitom v tréninku jsem je zvládal vcelku dobře. Neumím si vysvětlit čtvrtfinálové výpadky a hned dva. Na této trati jakmile ztratíte na startu, máte minimum nadějí se dostat dopředu. Soupeři by museli chybovat. Dráha v Pekingu mi moc nevyhovovala, ale na to se nemohu vymlouvat. Pro všechny byla stejná,“ přiznal Prokop.

Situace Jany Horákové byla zcela odlišná. Všech šestnáct závodnic mělo jistotu postupu do středečního semifinále. Horáková však zajela ve druhé jízdě velmi solidní osmý čas 38,077 sekundy a na nejrychlejší Francouzku Chaussonovou ztratila 1,417 sekundy. V té první byla až jedenáctá, ale počítá se lepší ze dvou dosažených výsledků. „To není podstatné, dnes to bylo spíš takové ostřejší zahřátí. Osmé místo pouze rozhodne o mém zařazení do první semifinálové jízdy, do dalších půjdeme podle pořadí,“ řekla spokojeně čtvrtá žena letošního MS.

Reklama