Hlavní obsah

Výškařky Dubnová se Strakovou jsou ve finále, oštěpař Veselý rovněž

České výškařky Iva Straková a Romana Dubnová postoupily do finále olympijského závodu. Ve čtvrteční kvalifikaci v Pekingu obě skočily 193 centimetrů a vešly se mezi patnáctku postupujících. Oštěpař Vítězslav Veselý přehodil v kvalifikaci poprvé v životě osmdesátimetrovou hranici a postoupil do sobotního finále. Svěřenec světového rekordmana Jana Železného skončil výkonem 81,20 metru pátý.

Článek

Limit výškařek přitom ležel na 196 centimetrech, ale rozhodčí nakonec ještě před touto výškou závod ukončili a pustili do finále o tři výškařky víc než obvykle. Průběh kvalifikace totiž poznamenal déšť a mokrý povrch rozběžiště, na němž atletkám hrozilo zranění. Obě české výškaŕky ale skočily i 196 centimetrů - Iva Straková prvním pokusem, Romana Dubnová třetím.

Průběh kvalifikace totiž poznamenal déšť a mokrý povrch rozběžiště, na němž atletkám hrozilo zranění. Závod byl navíc o hodinu odložen. "Bylo to fér, nechali nás čekat a pak se to táhlo. Byly jsme všechny unavené," řekla novinářům Dubnová. Ta na ukončení závodu vydělala nejvíc, protože kdyby se skákalo dál, musela by pro postup zdolat limitní výšku.

"Díky bohu, že byli rozumní, že nás tady ještě nedrtili na další výšku," přidala se Straková. Ta měla lepší pozici, protože 193 cm skočila napoprvé, zatímco Dubnová až na třetí pokus. "Je to super, dvě ve finále," radovaly se výškařky společně. Společně si večer před soutěží také daly tradičně dvě deci vína.

I v dešti si závod užívaly

I v dešti si závod užívaly. "Poprvé jsme si tady byly zaplavat," smála se Dubnová. "Perfektní, užívaly jsme si to, viď?" obrátila se na kamarádku Straková. "V sezóně se moc nekoupeme, protože to nesedí svalům, tak jsme si to teď vychutnaly," dodala. Čekaly, že rozhodčí budou povrch vysušovat válci s molitanem, ale vystačili si s ručníky. "Jeden tam měli, ale nefungoval," podotkla Straková.

O odložení se dozvěděly při začátku rozcvičování. "Nevěděla jsem, co to se mnou udělá, moc se mi to nelíbilo," uvedla Dubnová. Straková to brala s rezervou. "Nestihla jsem se moc nasnídat, tak jsem to aspoň dohnala," usmívala se. Sama si prožila horkou chvilku, když 189 cm skočila až napotřetí. "To mě nakoplo, věděla jsem, že se můžu dostat do rytmu a skákat dobře," řekla.

Finále výšky je v sobotu večer a Straková s Dubnovou budou posledními českými sportovci v akci na hrách v Pekingu. "Jsme si hned říkaly, že to nejlepší půjde nakonec," prohlásila Dubnová s úsměvem. Ale moc se to oběma nelíbilo. "Je to hrozné, čekat tady takhle dlouho," řekla. "To finále je za odměnu za to čekání," souhlasila Straková.

Oštěpař Veselý v osobním rekordu do finále

Postoupila i hlavní favoritka Blanka Vlašičová z Chorvatska, třebaže kvalifikací neprošla bez zaváhání. "Dala jsem si tašku na špatné místo a všechno mi promoklo," vykládala Chorvatka. Ve finále bude chybět například Američanka Amy Acuffová, čtvrtá z minulé olympiády v Aténách, která skončila na 189 centimetrech.

Oštěpař Vítězslav Veselý přehodil v kvalifikaci poprvé v životě osmdesátimetrovou hranici a postoupil do sobotního finále. Oštěpařský limit 82,50 m přehodili jen lotyšský obhájce aténského stříbra Vadims Vasilevskis, Rus Ilja Korotkov a finský spolufavorit Tero Pitkämäki. Finále ale bude bez mistra světa z Paříže 2003 Rusa Sergeje Makarova, třetí muž historických tabulek hodil v kvalifikaci jen 72,47 metru. Nepostoupil ani loňský bronzový medailista z Ósaky Breaux Greer z USA, jehož osobní rekord rovněž leží za devadesátimetrovou hranicí.

Když se Veselý ráno podíval z okna, snažil se v hustém dešti najít výhodu pro sebe. "Nepanikařil jsem, mohli jsme těžit ze zaváhání soupeřů," řekl po kvalifikaci novinářům pětadvacetiletý závodník z Hodonína.

Trochu prý čekal, že by mohl hodit daleko. "Navíc ten poslední pokus nebyl optimální, myslel jsem, že je to méně," vysvětloval, proč se po něm chytil za hlavu. "Dá se hodit dál," věřil.

Ženy - výška:
1. Aitovová (Kaz.), Beitíaová (Šp.), Hellebautová (Belg.), Sťopinová (Ukr.), ...7. Straková, 14. Dubnová (obě ČR) všechny 193.
Muži - oštěp:
1. Vasilevskis (Lot.) 83,51, ...5. Veselý (ČR) 81,20.

Reklama