Hlavní obsah

Světový rekordman Železný má prvního svěřence ve finále OH

PEKING

Trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný prožívá v Pekingu svůj první trenérský úspěch. Předloni ukončil ve čtyřiceti letech kariéru a za dva roky přivedl Vítězslava Veselého do finále olympijských her.

Článek

Jeho svěřenec se navíc svým prvním hodem přes 80 metrů v kariéře zařadil na třetí místo domácích historických tabulek za svého slavného kouče a Miroslava Guzdeka. Výkonem 81,20 metru si Veselý vylepšil osobní rekord o jeden a půl metru.

Světový rekordman Železný na olympijských hrách nikdy své osobní maximum nehodil. "Proto mám velkou radost, zvládl to hlavou," chválil pětadvacetiletého oštěpaře z Hodonína.

Před finále je třeba něco vymyslet, míní Železný

Před posledním pokusem mu řekl, ať se nebojí pořádně rozběhnout. Veselý poslechl, třebaže si plno oštěpařů na mokrém rozběžišti pořádně natlouklo. Železný viděl ale i rezervy. "Zadrobil při rozběhu. Chce to si odpočinout před finále a něco vymyslet," řekl novinářům.

Devizou Veselého je prý psychika. Věděl, že je před posledním hodem čtrnáctý a potřebuje si vylepšit osobní rekord. Navíc norský obhájce vítězství Andreas Thorkildsen před ním hod vynechal a český oštěpař musel ke svému pokusu spěchat. "Má v sobě něco zvláštního, jako závodník je prostě dobrej," uvedl Železný.

Průběh kvalifikace ho překvapil. "Divil jsem se, že hodně lidí v tom dešti naházelo docela daleko. Nemyslel jsem si, že na postup bude potřeba tolik," uvedl. Veselý díky výraznému zlepšení nakonec postoupil z pátého místa.

Železný si prožil poprvé na velké akci to, co jako závodník neznal - nervozitu kouče. "Je to těžké srovnávat, ale jako závodník jsem se po prvním hodu vždycky uklidnil. Teď jsem byl nervózní za něj," dodal.

Reklama