Hlavní obsah

Železný svou nástupkyni korunovat nechtěl

PEKING

Mohlo to být symbolické předání vlády nad světovým oštěpem. Jan Železný by pověsil na krk zlatou medaili své nástupkyni Barboře Špotákové, z pozice člena Mezinárodního olympijského výboru na to měl právo. Ale trojnásobný olympijský vítěz si o právo korunovace nejlepších oštěpařek nezažádal.

Článek

„Měl jsem nabídku, že bych se tam napsal, ale odmítl jsem,“ přiznával Železný. „Mám tu i jinou práci, ani nevím, jestli bych se tam dostal,“ tvrdil světový rekordman, jenž je v Pekingu i v pozici trenéra Vítězslava Veselého.

Tušení vítězství měli zřejmě Němci, na předávání se nominoval bývalý šermíř a viceprezident MOV Thomas Bach s krajanem Helmutem Digelem z atletické federace. Ale krajance věšeli na krk jen bronz.

Na zlatu Špotákové má Železný nesmazatelný podíl. Právě on ji přiměl k tomu, aby se z vícebojařky stala specialistkou na disciplínu, pro níž má největší předpoklady. „Měla něco v sobě, co se vám líbí a říkáte, že to může být dobrá oštěpařka. Uměla analyzovat svoje pohyby a věděla, co má dělat. Cítí své tělo a dokáže se velice dobře připravit,“ všiml si už tehdy.

Prohry jsou důležité, říká Železný

I přes pár výpadků v kvalifikacích a zdravotních problémech jí nepřestával věřit. „Šampión se nerodí tak, že nikdy neprohraje. Každý si tím projde a prohry jsou někdy důležité, vezmou vás nazpátek a začnete přemýšlet, co musíte dělat jinak,“ vyprávěl Železný. „A ta prohra je strašně jednoduchá, protože se třeba čtyři roky připravujete na jednu hodinu a pak trochu nastydnete jako třeba Knapková, nemáte šanci,“ připomíná smůlu veslařky, jíž onemocnění výrazně oslabilo medailové naděje.

O Železném se říkalo, že to je typ na velké závody. To samé tvrdí on o Špotákové. „Umí se s tlakem vypořádat, je to typ na jakoukoliv soutěž.“ S psychicky silnou atletkou nazatřásla ani role hlavní kandidátky na zlato. „Když je člověk favorit, všichni se vás bojí. A tím, že tam v kvalifikaci práskla 67 metrů, všichni věděli, že je ve formě. A pod tlakem jsou ostatní,“ nabízel svůj recept, jak se vyrovnat s nevděčnou rolí.

Špotáková už získala obě nejcennější oštěpařské trofeje - zlato z mistrovství světa i olympiády. Změnila se za dobu, co ji Železný zná? „Myslím, že je pořád stejná. A jiná nebude,“ je přesvědčený oštěpařský idol nové olympijské vítězky.

A není podle něj daleko doba, kdy bude mít Česko světové rekordmany v mužské i ženské kategorii. „Když bude zdravá, jednou ho hodí,“ je si jistý Železný.

Reklama

Související témata: