Hlavní obsah

Český bikros chyběl při premiéře na OH ve finále

PEKING

Bez medaile i pouhé finálové účasti skončily pro české bikrosaře premiérové závody na olympijských hrách. Po čtvrtfinálovém vyřazení Michala Prokopa v pátek neuspěla v semifinále ani Jana Horáková, když po pádu ve třetí jízdě obsadila první nepostupové páté místo.

Článek

Tituly na dráze v areálu v Lao-šan vybojovali vicemistryně světa Anne-Caroline Chaussonová z Francie a světový šampión Maris Strombergs z Lotyšska.

Po jednodenním odkladu semifinálových jízd kvůli prudkému dešti v pátek měla čtyřiadvacetiletá Horáková velkou smůlu. Bronzová medailistka z MS z let 2002 i 2007 a čtvrtá jezdkyně z květnovém světového šampionátu v dalším čínském městě Tchaj-jüan byla před poslední rozjížďkou čtvrtá, ale postupovou pozici neudržela.

V úvodní jízdě Horáková po nepovedeném startu obsadila páté místo, ve druhé skončila čtvrtá a stejná pozice jí patřila i v součtu umístění s dvoubodovým náskokem na Švýcarku Jenny Fahndrichovou a Kanaďanku Sammy Coolsovou. V rozhodujícím semifinále ale doplatila na pád nejúspěšnější ženy historie světových šampionátů Gabriely Diazové z Argentiny.

Diazová připravila Horákovou o šanci na finále

Ta měla po druhém a třetím místě prakticky jistý postup, o který ji už ani pád za první zatáčkou závěrečné jízdy nepřipravil. Sebrala ale postupové naděje české jezdkyni, která se jí nestihla vyhnout a skončila rovněž v kotrmelcích.

"Musela jsem přibrzdit, protože se přede mnou srazily dvě závodnice. Diazová to neustála a já se jí už nestačila vyhnout. Neustála jsem to, spadla jsem a měla jsem vyražený dech, nemohla jsem pokračovat dál," řekla novinářům Horáková se slzami v očích.

Před závodem pomýšlela na medaili, ale jak přiznala, pokazila hned první jízdu. "Nedala jsem moc dobrý start, dojela pátá a pak už rozhodovala poslední jízda. Věděla jsem, že si v ní musím hlídat dvě soupeřky," líčila Horáková, která si pro klíčový závod vybrala venkovní dráhu. "Nevěřila jsem si tolik na startu a chtěla mít jistotu, že pojedu svou lajnu a co nejrychleji. Kdybych nespadla, tak by to bylo v klidu," předpokládala česká závodnice.

Chaussonová odstartovala nejlépe

Do finálové jízdy nejlépe odstartovala třicetiletá Chaussonová, ale těsně za ní jela mistryně světa z posledních dvou šampionátů a největší favoritka závodu devatenáctiletá Britka Shanaze Readeová. V poslední zatáčce ve snaze Francouzku předjet ale zavadila o její zadní kolo a upadla, čímž pohřbila své naděje na stupně vítězů. Francouzský triumf potvrdila druhým místem Laetitia Le Corguilleová a bronz získala několikanásobná mistryně světa ve sjezdu na horských kolech Jill Kintnerová z USA.

Mužské finále bylo dlouho vyrovnané, ale v čele se držel suverén letošního roku a jedenadvacetiletý mistr světa Strombergs, který dnes bez jediné porážky bezpečně vybojoval pro Lotyšsko první zlatou medaili v Pekingu. Za ním o medailistech rozhodla kolize v závěru, po níž skončili na zemi Australan Graves, Jihoafričan Nhlapo a Francouz Godet. Medaile tak spadly do klína dvěma Američanům - stříbro Miku Dayovi a bronz Donnymu Robinsonovi.

BIKROS:
Muži:
1. Strombergs (Lot.) 36,190, 2. Day -0,416, 3. Robinson (oba USA) -0,782, 4. Jimenéz (Kol.) -2,947, 4. Van den Wildenberg (Niz.) -3,582, 6. Graves (Austr.) -1:43,043, 7. Nhlapo (JAR), 8. Godet (Fr.) oba nedokončili, ...Prokop (ČR) vyřazen ve čtvrtfinále.
Ženy:
1. Chaussonová 35,976, 2. Le Corguilleová (obě Fr.) -2,066, 3. Kintnerová (USA) -2,698, 4. Walkerová (N . Zél.) -2,829, 5. Diazová (Arg.) -3,771, 6. Callistová (Austr.) -43,633, 7. Coolsová (Kan.), 8. Readeová (Brit.) obě nedokončily, ...Horáková (ČR) vyřazena v semifinále.

Reklama