Hlavní obsah

Pro Huříkovou skončila olympijská premiéra už po deseti minutách

PEKING

Jen deset minut trval olympijský závod horských kol pro českou reprezentantku Terezu Huříkovou. Bývalá juniorská mistryně světa měla totiž hned v prvním kole na náročné trati v Lao-šan pád, který její premiérové vystoupení pod pěti kruhy předčasně ukončil.

Článek

"Musím říct, že mě to neskutečně štve. Vím, kolik nadějí do mě vkládal trenér a kolik já. Opravdu jsem se těšila a chtěla jsem tady položit život za výsledek," řekla zklamaná Huříková novinářům. Jedenadvacetiletá závodnice v sobotu doplatila na nevydařený start, po kterém se pohybovala až v závěru startovného pole a musela tak bojovat i s technicky hůře vybavenými soupeřkami.

Na místy úzké a technicky náročné trati se jí poté právě kontakty se soupeřkami staly osudnými. "Dvakrát mě nabrala Číňanka a pak v tom nešťastném sjezdu mi vběhla do cesty Australanka. Já jsem najela na ostrý kámen a šla jsem přes řidítka," popsala svou nehodu závodnice z Vimperku.

Výsledkem byl vyražený dech, naražené žebro, bok a dlouhá prodleva. "Než jsem nastartovala, tak všechny byly pryč," řekla Huříková. Nic vážného se jí nestalo, ale následky pádu cítila ještě o několik desítek minut později. "V tu chvíli to nebylo na pokračování. Než mě narovnal doktor, tak jsem se nemohla pořádně nadýchnout," uvedla.

Podle trenéra Jiřího Lutovského se na ní projevila i nervozita z velkého závodu. Sice již startovala na evropském či světovém šampionátu, ale olympiáda pro ni byla něco nového. "Nervózní před startem jsem nebyla, atmosféra na mě nedolehla, ale celkově jsem to asi neustála. Neustála jsem celý závod s tím, že jsem ho ukončila v prvním okruhu," řekla Huříková.

Největší problém měla s náročným sjezdem v závěru více než čtyřkilometrového okruhu. "Měla jsem z něj velký respekt. Do jeho nebezpečné pasáže jsem se ani nedostala," přiznala. Právě v tomto sjezdu měla přitom v pátek nebezpečný pád, po němž narazila hlavou do stromu. "Mám dobrou helmu, takže jsem se oklepala. Hlava mě bolela jen chvíli, ale pak to už bylo dobrý," pousmála se Huříková.

Nebezpečnou pasáž původně chtěla pouze sbíhat, ale před pádem v tréninku se ji rozhodla sjet. "Řekla jsem si, že to musím sjet. Tak jsem se tam vrátila a zkusila to znovu. Jenže jsem narazila do stromu a pak už do toho nešla," řekla.

Na další olympiádě v Londýně by měla být zkušenější

Hlavní nebezpečí této pasáže, s kterou mají potíže i elitní muži, spočívá v tom, že podél jediné možné stopy jsou uměle naskládané ostré kameny. "A jsou proti jízdě kola. Neleží tam přirozeně, jsou tam jak kamenný hřiby. A končí schodem, je to hodně technicky náročné. Musí se jet přesně jednou stopou," uvedla.

Huříková tak nedokázala v Pekingu splnit svůj základní cíl - skončit do patnáctého místa. Za čtyři roky v Londýně by se však ráda pokusila o reparát. "Pokud se na další olympiádu dostanu, tak už budu zkušenější a stresy nebudu tolik řešit. Do té doby jich zažiju tolik, že se budu jenom těšit na tu cinkající medaili. Třeba," dodala Huříková.

Reklama