Hlavní obsah

Jen šest medailí přivezli olympionici naposledy v roce 1956

PEKING/PRAHA

Ze dvou úhlů pohledu lze hodnotit českou účast v Pekingu. Tři zlata jsou úžasná, víc jich olympionici vezli za posledních čtyřicet let jen z Atlanty 1996. Celkově ale jen šest medailí, s tak malým počtem se výprava vracela naposledy z Melbourne 1956. Oproti bojům pod olympijskými kruhy zpřed čtyř let z Atén, kde startoval srovnatelný počet českých reprezentantů, si čeští sportovci pohoršili o dva cenné kovy.

Článek

Polovina letošních cenných kovů je od střelců. Hlavně díky jim se české účinkování hodnotí jako obstojné. Navíc zásluhou Emmons získal po 12 letech náš sportovec víc medailí na jedněch hrách. Zvládla na jedničku roli favoritky hned v první soutěži her a přidala nečekaný úspěch ve své druhé disciplíně. Životní závod vyšel brokaři Kosteleckému.

O třetí zlato se nezapomenutelným způsobem zasloužila oštěpařka Špotáková. Celkem se početná atletická výprava postarala o deset finálových umístění a i přes několik individuálních výpadků potvrdila pozici jednoho z nejúspěšnějších českých sportů.

Čtyři finálová umístění mají i veslaři, byť asi věřili, že je promění ve víc medailí než jen stříbro Synka. Ze tří medailových želízek na divoké vodě vyšlo také jen stříbro Volfa se Štěpánkem.

Největší zklamání v tenisu a cyklistice

Smolařem výpravy se stal moderní pětibojař Svoboda, který si při cestě za takřka jistou medailí neporozuměl s koněm. I zápasník Švec či vodní slalomář Ježek mohou litovat, že neudělali poslední krok k medaili. Čtyřiadvacetkrát figurují čeští olympionici do 8. místa, znamenajícího zapsání do čestné výsledkové listiny.

Punc velkého zklamání nese vystoupení tenistů, nenaplnily se ani naděje v bikrosu či dráhové cyklistice. Jako neúspěšné se musí hodnotit i vystoupení plavců, z nichž někteří sice překonali české rekordy, ale jejich odstup od světové špičky je až děsivý. Selhání spíš herní než výsledkové nabídly basketbalistky. K povinným vítězstvím další nepřidaly, důležité zápasy výrazně prohrály.

Výprava rozhodně mohla být štíhlejší, pro většinu sportovců bylo už jen prožití olympijské atmosféry zkušeností i testem připravenosti obstát na vrcholné scéně. Ti mladší ji mohou zúročit a pro odcházející generaci zase účinkování v Pekingu představovalo důstojnou tečku za kariérou.

Peking ale ukázal, že dřívější esa českého sportu jako Šebrleho, Tenka či Hilgertovou mohou na olympijské scéně nahrazovat mladší a perspektivu pro Londýn 2012 tvoří talentovaní finalisté, za všechny jmenujme třeba Nef -feho čtyřku nebo atlety Hejnovou a Novotného.

Finanční odměny
Kateřina Emmons1 600 000
David Kostelecký1 000 000
Barbora Špotáková1 000 000
Ondřej Štěpánek Jaroslav Volf800 000
Ondřej Synek600 000
Pozn.: Za zlato se dává milión, dvojice si za stříbro rozdělí 800 tisíc korun, jednotlivec 600. Částky podléhají zdanění.

Reklama