Hlavní obsah

Ruský olympijský výbor vede vicepremiér, cílem je triumfovat v Soči

Ruský olympijský výbor ve čtvrtek zvolil do svého čela vicepremiéra Alexandra Žukova jako nástupce Leonida Ťagačova, který odstoupil po fiasku reprezentace na zimní olympiádě ve Vancouveru. Od nového předsedy se očekává triumf Ruska na příštích zimních hrách v roce 2014 v Soči na jihu země.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Vicepremiér Alexander Zhukov na čtvrteční tiskové konferenci.

Článek

Hladké zvolení Žukova se očekávalo, vicepremiér byl jediným kandidátem. Podle televize Rossija 24 v tajném hlasování získal 204 z 209 hlasů, jen pět bylo proti. Ťagačov se současně stal jedním z čestných prezidentů výboru.

Dříve média spekulovala, že by Ťagačova mohl nahradit bohatý dagestánský podnikatel Achmed Bilalov, miliardáři Vladimir Potanin, Vladimir Lisin a Michail Prochorov anebo bývalý hokejista Vjačeslav Fetisov či diplomat Sergej Jastržembskij.

Od nástupu nového předsedy a jeho týmu mladých manažerů se očekávají reformy v olympijském sportu, které by reprezentaci dovedly k vítězství v ruském dějišti příští olympiády. Podle tisku by Moskvě měli poprvé radit i zahraniční odborníci z Británie, Kanady, Norska a USA. V konkrétních změnách by vážnější roli měl sehrávat nový výkonný ředitel olympijského výboru, který má být zvolen ve čtvrtek večer.

Výsledky ve Vancouveru vyvolaly vlnu rozhořčení 

Ve Vancouveru Rusové vybojovali jen tři zlaté medaile a v celkovém součtu ruská reprezentace zaujala až 11. místo. Nejhorší výsledek v historii ruského sportu vzbudil vlnu rozhořčení, a to i u nejvyšších činitelů.

Absolvent Lomonosovovy univerzity a Harvardu Žukov, který 1. června oslaví 54. narozeniny, v minulosti stál v čele Ruské šachové federace a v tomto sportu také dosáhl titulu mistra sportu. Je také znám českým politikům; při jednáních mezivládní komise v posledních letech vedl ruskou delegaci.

Reklama

Související témata: