Hlavní obsah

Panamě hrozí vyloučení ze soutěží MOV

ACAPULCO

Pokud se neurovná situace v Panamském olympijském výboru, bude tato středoamerická země v lednu vyloučena ze soutěží MOV. Oznámil to šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge na zasedání exekutivy v Acapulku.

Foto: Keld Navntoft, Reuters

Předseda Mezinárodního olympijského svazu Jacques Rogge.

Článek

V Panamě se přou dvě skupiny o vedení národního výboru a prezident země Ricardo Martinelli požaduje odstoupení všech členů. Hádka už stála Panamu pořadatelství Bolívarských her v roce 2013, kterých se účastní šest zemí tohoto regionu.

"Obě skupiny se hádají o to, která z nich je legitimním národním olympijským výborem. My se rovněž snažíme zjistit, kdo je kdo," uvedl Rogge.

Jednu skupinu vede Manuel Vanegas, jenž tvrdí, že současný prezident výboru Miguel Sanchiz byl zvolen podvodně. Sanchiz zase obvinil svého soka z toho, že nepovoleně spravuje finance výboru.

Panamský prezident Martinelli chce, aby odstoupili oba, podle řádů MOV však nesmí politici zasahovat do dění v olympijském výboru. "Pokud se nenajde řešení do dalšího zasedání výkonného výboru 11. a 12. ledna, vstoupí suspendace v platnost," řekl Rogge.

Reklama