Hlavní obsah

Berlín chce znovu hostit olympiádu, podporu v Německu zatím nemá

Němce ještě pořádně nepřebolel nedávný neúspěch Mnichova s kandidaturou na hostitelství zimní olympiády v roce 2018 a už mají znovu zálusk na pořadatelství největšího sportovního svátku. Letní hry by tentokrát chtěl přivítat Berlín. Ambiciózní plány primátora Klause Wowereita však zatím nemají podporu německého olympijského svazu (DOSB) ani některých klíčových politiků.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Záměr ucházet se znovu o pořadatelství olympijských her, které německá metropole hostila už v roce 1936 v době vlády Adolfa Hitlera, prezentoval Wowereit v nedávném rozhovoru pro berlínský deník Der Tagesspiegel. Podle jeho názoru by to byl projekt, s nímž by se identifikovalo celé město a zajistil by mu celosvětovou reklamu.

"Berlín je připraven. Má všechny předpoklady: stadióny, infrastrukturu, hotely, nadšení lidí pro sport," vyjmenoval Wowereit důvody, proč by německé hlavní město mělo opět kandidovat na hostitelství letní olympiády. Věří přitom, že by dopadlo lépe než v roce 1993, kdy se ucházelo o zisk pořadatelství her na rok 2000. Přednost tehdy dostalo australské Sydney.

Nedá se to prý stihnout

Tuto myšlenku podpořili kromě vládnoucích i někteří opoziční představitelé na berlínské radnici. DOSB se k ní ale postavil chladně. Kandidaturu na rok 2020 rovnou vyloučil. "Časově se to absolutně nedá stihnout," zdůvodnil to mluvčí svazu, podle něhož musí být předběžné přihlášky na tento termín doručeny Mezinárodnímu olympijskému výboru do 29. července. S jejím odesláním by kromě DOSB musel souhlasit také příslušný parlamentní výbor.

Možná kandidatura na rok 2024 zase bude záviset na tom, zda Němci znovu vyšlou Mnichov do boje o hostitelství zimní olympiády v roce 2022. DOSB už naznačil, že s tímto rozhodnutím nebude spěchat. Chce mimo jiné počkat na to, komu připadne pořadatelství her v roce 2020. Pokud by uspělo některé evropské město, jako například Madrid nebo Řím, mohla by se případná aspirace Berlína odsunout až na rok 2028 nebo později.

Nejprve analýzu neúspěchu Mnichova 

"Pořádně zvážíme, zda a kdy bude mít nová kandidatura smysl, a pokud ano, tak zda v létě, nebo v zimě," uvedl prezident DOSB Thomas Bach. K tomu, aby svaz nepřijímal žádné uspěchané rozhodnutí, ho vyzvala i kancléřka Angela Merkelová. Podle ní je nejprve potřeba detailně analyzovat příčiny neúspěchu Mnichova, místo něhož připadlo minulý týden pořadatelství ZOH 2018 korejskému Pchjongčchangu.

Jasno v tom, zda by se olympiáda mohla konat kousek od českých hranic, ale možná bude už na podzim. V Berlíně se totiž konají volby a jediná vážná vyzývatelka současného sociálnědemokratického primátora, bývalá ministryně za Zelené Renate Künastová, je proti berlínské kandidatuře.

Německo má s hostitelstvím svátku všech sportovců už své zkušenosti. Letní hry pořádalo dvakrát - vedle Berlína 1936 ještě v Mnichově 1972 - a zimní olympiáda se tam konala jednou v Garmisch-Partenkirchenu v roce 1936. V posledních desetiletích se ale západním sousedům při kandidatuře nedařilo. O zimní hry v roce 1992 neúspěšně usiloval Berchtesgaden, letní olympiádu v roce 2000 nezískal Berlín stejně jako Lipsko hry v roce 2012 a posledním nezdarem byla nedávná prohra Mnichova.

Reklama

Související témata: