Hlavní obsah

Soud zrušil pravidlo o zákazu startu na OH pro dopingové hříšníky

Arbitrážní soud pro sport (CAS) zrušil pravidlo Mezinárodního olympijského výboru (MOV), podle nějž se žádný sportovec potrestaný na více než šest měsíců za doping nesměl zúčastnit následujících olympijských her. Čtvrteční verdikt CAS například znamená, že příští rok v Londýně bude moci americký čtvrtkař LaShawn Merritt obhajovat své zlato z Pekingu.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Podle dnešního rozhodnutí soudu bude moci například americký čtvrtkař LaShawn Merritt obhajovat své zlato z Pekingu.

Článek

Proti pravidlu MOV se k arbitráži odvolal Americký olympijský výbor právě kvůli Merrittovi, jenž se letos v červenci vrátil k atletice po dopingovém trestu. Elitní běžec, který v roce 2009 dostal distanc na 21 měsíců, získal následně na mistrovství světa v Tegu stříbro na individuální čtvrtce a pomohl ke zlatu americké štafetě na 4x400 metrů.

Americký olympijský výbor zdůvodnil svůj protest proti takzvanému pravidlu 45 tím, že za jeden prohřešek je sportovec trestán dvakrát. Podle MOV nicméně v tomto případě nešlo o sankci, ale o otázku způsobilosti k účasti, přičemž olympijský výbor má právo rozhodnout, kdo bude startovat na jeho akcích.

Verdikt se netýká pouze Merritta

Verdikt CAS se netýká pouze Merritta. Otevírá možnost například britským sportovcům, aby napadli pravidlo svého národního olympijského výboru, které dopingovým hříšníkům ukládá dokonce doživotní zákaz startu na OH. To se týká například bývalého mistra Evropy v běhu na 100 metrů Dwaina Chamberse či elitního cyklisty Davida Millara, kteří mají za sebou dvouleté tresty.

Kontroverzní pravidlo MOV vstoupilo v platnost v roce 2008 těsně před OH v Pekingu, nicméně Londýn měl být prvními hrami, kde by se plně projevilo.

Reklama