Hlavní obsah

Kreuziger o olympijském závodě: Favoritem Cavendish, ale i já můžu uspět

Praha

Hodně napilno má v těchto dnech Roman Kreuziger. Trénuje na olympijský silniční závod, který se jede už v sobotu, a zároveň řeší budoucnost. V pondělí dementoval zprávy, že by byl dohodnutý na přestupu do dánské stáje Saxo Bank-Tinkoff. „Žádnou smlouvu jsem nepodepsal," řekl šestadvacetiletý cyklista kazašské formace Astana.

Foto: Astana cycling team

Roman Kreuziger v dresu Astany.

Článek

Jak to tedy vypadá s vaším novým angažmá?

Se Saxo Bankem k žádné dohodě nedošlo. Můj manažer jedná s více týmy a rádi bychom všechno uzavřeli do startu Vuelty, která začíná 18. srpna. Řekneme si, jaké jsou možnosti, a podle toho se rozhodneme. Já se tím teď nezatěžuju, zajímá mě hlavně olympiáda.

Jak jste na tom s formou?

Jel jsem závod Kolem Polska, který jsem pojal jako dobrý trénink. Po návratu domů jsem si dal dva dny volna a vyrazil na Šumavu, kde jsem měl docela dobrou cyklistickou skupinu: Frantu Raboně a Standu Kozubka. Odtrénoval jsem, co jsem potřeboval. Cítím se dobře, před odletem mám v plánu ještě dva tvrdé tréninky. Všechno jde podle plánu a už se těším do Londýna.

Původně jste měl letět v úterý, ale cestu jste posunul. Proč?

Je pro mě lepší zůstat co nejdéle doma a chystat se tady. V Londýně bych nenatrénoval nic, okruh bude zavřený. Skoro všichni závodníci z velkých cyklistických zemí tam letí až ve čtvrtek. O trati mám dost informací a stačí mi páteční trénink, abych si ji osahal těsně před závodem.

Všichni tvrdí, že to bude záležitost spíš pro sprintery. Jaký vývoj očekáváte vy?

Spousta lidí jednoznačně favorizuje Cavendishe, který kolem sebe bude mít silný tým. Je na tom hodně dobře, což bylo vidět v posledních etapách na Tour de France. Vyhrát olympiádu je jeho velký cíl, ale může se stát, že až se pojedou poslední dvě kola hodně ostře, tak v tom jednom kopci zůstane viset. Přece jen ho musíme přejet hned devětkrát. A i když to není prudké stoupání, má tři kilometry. Může odskočit skupina lidí, jako jsou Cancellara, Sagan, Gilbert nebo třeba i já. Určitě nejsem bez šancí, ale strašně těžko se to dopředu odhaduje.

Co všechno se musí sejít k olympijskému vítězství?

Forma a hlavně štěstí, aby byl člověk ve správnou chvíli na správném místě. Závod nejede až tolik lidí a vyhrát chce každý. I když vítěz olympiády nedostane žádný dres jako mistr světa, pořád je olympijské zlato cenné.

Už víte, kolik dní v Londýně strávíte?

Přiletím ve čtvrtek, závod je v sobotu a hned v neděli večer se vracím. Doufám, že se stihnu aspoň podívat na nějaký jiný sport, lákal by mě třeba tenis.

Reklama