Hlavní obsah

OLYMPIÁDA: Kreuziger se chce vyvarovat karambolů v první polovině závodu

Londýn

Rozesmátý byl Roman Kreuziger pár hodin před sobotním silničním olympijským závodem se startem před Buckinghamským palácem. I proto si včera s parťákem Janem Bártou na kole protáhli nohy jen na pár kilometrech a hlavně odpočívali. „Zažil jsem už olympiádu v Pekingu, musím si sednout. Jsem starý,“ culil se šestadvacetiletý závodník při setkání s českými novináři. „Zase nás budou pomlouvat, že spolu nemluvíme,“ vtipkoval v reakci na nominační slovní přestřelku později při focení, když parťák Bárta seděl a Kreuziger stál.

Foto: Sport.cz

Čeští cyklisté na OH Roman Kreuziger (vlevo) a Jan Bárta.

Článek

Jak na vás dýchla atmosféra olympijské vesnice ve srovnání s Pekingem, kde jste byl před čtyřmi lety?

Během čtvrtečního dne jsme prošli jen malou část. Vesnice je tu příjemněji zařízená než v Pekingu. Rozhodně je zde více zeleně. Určitě je tu rovněž dýchatelněji. Celkově bych londýnskou vesnici hodnotil jako lepší.

Přiblížíte podobu posledního tréninku před sobotním závodem?

Bavil jsem se v pátek při snídani se Slovinci Božičem a Brajkovičem, kteří mi řekli, že aby si projeli okruh za dvě hodiny, celkem museli absolvovat jedenáctihodinové martyrium, což rozhodně není ideální. Takže jsme se s Honzou a Slovákem Saganem sebrali a jeli projet tady kousek za vesnici, kde už měli kluci vytipovaný dvacetikilometrový okruh.

Takže došlo na československou spolupráci?

Když je tady Sagan chudák sám, tak jsme ho vzali (směje se).

Dojde na stejnou podporu i v závodě?

Ne. Tam pojede každý za svůj stát.

S jakou taktikou půjdete do závodu, který by se měl stát podle odborníků kořistí místního sprintera Cavendishe?

Jsme v Londýně, takže je pochopitelné, že pojedou na něj. Okruh připravili pro něj, aby se dojelo v balíku a spurtovalo. Určitě je největším favoritem, tím spíše, že v britském týmu mají i dva nejlepší jezdce z poslední Tour de France. Ale mluvil jsem s Rusem Kolobněvem a tvrdil mi, že okruh zase tak jednoduchý není. Navíc olympijský závod je strašně specifický. Nestartuje v něm tak velké množství lidí, tudíž šance jsou otevřené.

Lze tušit, zda pro Cavendishe kromě parťáků z týmu Velké Británie pojedou i členové týmu Sky?

Olympiáda je záležitost národních týmů, je jednou za čtyři roky. Takže nevím, jestli takový Nor Boasson Hagen bude zrovna ochotný pomáhat Cavendishovi, když by mu mohl okruh sedět.

V čem spočívá kromě menšího množství závodníků záludnost olympijského závodu?

V obrovské nervozitě! Začátek bude pořádnou zkouškou pozornosti. Na startu budou cyklisté, kteří nejezdí na nejvyšší úrovni. Startují na africkém a asijském kontinentu. Jsou kvalitní, ale nemají zkušenosti. Bude důležité se vyhnout všemu nebezpeční v úvodních okruzích, protože tihle kluci nejsou moc vyježdění. Bude důležité vyhnout se nebezpečí a od půlky závodu lze podle situace vymyslet, co dál.

Existují cyklisté, kterých bude dobré se držet, protože to bude znamenat větší naději na úspěch?

Když budeme spoléhat na variantu, že peloton nedojede do spurtu, kde budou bojovat Cavendish, Goss, Greipel a Sagan, existuje varianta, že může odjet deset patnáct lidí. A pak je třeba být pověšený za kolem Gilberta, Cancellary, Roche, Nibaliho. Pokud se taková skupina domluví, bude se horko těžko sjíždět. Bude-li se závodit, vítěz může být překvapivý.

Budete se s Janem Bártou snažit vyprovokovat únik?

Plánovat můžeme až po polovině závodu, jestliže ji bez úhony přečkáme. Každý na startu má myšlenky na stupně vítězů. Důležité je, abychom závodili blízko sebe a v popředí. Tam ušetříme spoustu sil. Kdo bude v závodu tak říkajíc na gumě na konci balíku, ponese riziko pádu a ještě bude unavený v okamžiku, kdy se začne nastupovat.

Dokážete odhadnout, jaká je aktuálně vaše forma?

Příprava byla po závodě Kolem Švýcarska směřovaná k olympijskému startu. Okolo Polska jsem bral jako rozjetí, odvedl jsem tam výbornou práci. Jsem dobře připravený.

Jak cyklisté z profesionálních stájí se starty na Tour de France či Giro d´Italia berou olympijský závod? Jakou hodnotu má triumf v Londýně ve srovnání se žlutým dresem z Tour de France?

Rozhodně nemohu říct, že by nás olympijský závod nezajímal. Vítěz olympiády je vítězem na čtyři roky. Je to ohromně prestižní záležitost, i když dres mistra světa nebo žlutý trikot z Tour je viditelnější a zajímavější, jste s ním více na očích. Ale i olympiáda představuje obrovský úspěch, pokud se s vítězstvím dobře pracuje mediálně. A až jednou člověk skončí, může vyprávět vnoučatům, že byl olympijský vítěz, což nemůže to říct každý.

Už máte jasno, co na hrách v Londýně zvládnete kromě vlastního závodu?

Rádi bychom někam vyrazili ještě v sobotu večer. Třeba na basketbal chlapů nebo beach. V neděli s mladší sestrou Terezkou a mojí snoubenkou Míšou plánujeme vyrazit podpořit do Wimbledonu tenistky Petru Hlaváčkovou a Lucku Hradeckou. Jestli budou lístky na beach, rád si ho dám i v neděli.

Reklama