Hlavní obsah

Britové na dráze zazářili v týmovém sprintu rekordem a mají zlato

Londýn

Týmový sprint mužů v dráhové cyklistice na olympijských hrách v Londýně vyhráli podle očekávání Britové Chris Hoy, Jason Kenny a Philip Hindes. Ve finále porazili favorizovaní domácí jezdci francouzské trio Grégory Baugé, Michaël D'Almeida, Kévin Sireau a stanovili zároveň nový světový rekord 42,600 sekundy. Stejné pořadí zemí jako před čtyřmi lety v Pekingu doplnili třetí Němci.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Britští dráhoví cyklisté Chris Hoy, Jason Kenny a Philip Hindes na trati olympijského sprintu

Článek

Vítězkami týmového sprintu žen se staly Němky Kristina Vogelová a Miriam Welteová. Jejich finálové soupeřky Kung Ťin-ťie a Kuo Šuang doplatily na špatné střídání a byly diskvalifikovány.

Motivovaní Britové před zraky prince Williama, jeho ženy Kate i prince Harryho vedli po prvním ze tří finálových okruhů o pouhých pět tisícin, ale poté už jejich náskok rostl a zastavil se na přesvědčivých 413 tisícinách. Průměrnou rychlostí 63,38 km v hodině tak dojeli k novému světovému rekordu, který předtím sami posunuli na 42,747 v předchozím průběhu dnešního klání.

Velikán britské cyklistiky Skot Hoy se stal díky vítězství nejúspěšnějším dráhařem v olympijské historii. Šestatřicetiletý rodák z Edinburghu získal při čtvrtém startu na hrách šestou olympijskou medaili, přičemž pět z nich je zlatých. Třemi prvenstvími v Pekingu si vysloužil dokonce povýšení do rytířského stavu a titul Sir.

"Je to skutečně něco ohromujícího. Věděli jsme, že je to možné, ale také to, že nám to samo nespadne z nebe. Dal jsem do toho ještě více než kdy jindy. Byl to moment nesmírné hrdosti, když jsme to zvládli před domácím publikem. Taková možnost přijde jednou za život. Užili jsme si to a dali do toho úplně všechno," prohlásil Hoy.

Závod žen měl krutou dohru pro Číňanky, které ve své předchozí jízdě zajely světový rekord (32,422) a po finále dlouhé minuty slavily triumf. Stejně jako Vogelová s Welteovou v původní roli poražených poskytovaly rozhovory, jenže po přezkoumání videozáznamu se mohly začít z již velmi nečekaného prvenství radovat Němky, zatímco v čínském depu zavládlo zděšení.

Shodou okolností se přitom právě Číňankám otevřela cesta k triumfu kvůli stejnému přestupku dalších favoritek Victorie Pendletonové a Jessiky Varnishové z Británie. Ty ve fázi bojů o první čtyřku rovněž špatně střídaly a po diskvalifikaci, kdy na jejich úkor postoupily Ukrajinky, na ně zbyla až osmá příčka.

I ve zbývající dnešní disciplíně se potvrdily předpoklady, že sibiřská borovice na oválu londýnského velodromu bude hodně rychlá. Ve stíhacím závodu družstev, který měl na pořadu kvalifikaci, zajelo britské kvarteto mužů ve složení Edward Clancy, Geraint Thomas, Steven Burke a Peter Kennaugh čtyřkilometrovou trať v čase 3:52,499 sekundy.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Cyklistika - dráhová:
Týmový sprint - muži, finále: Británie (Hindes, Hoy, Kenny) 42,600 (světový rekord) - Francie (Bauge, D'Almeida; Sireau) 43,013.
O 3. místo: Německo (Enders, Forstemann, Levy) 43,209 - Austrálie (Glaetzer, Perkins, Sunderland) 43,355.
Další pořadí: 5. Nový Zéland, 6. Čína, 7. Rusko, 8. Japonsko.
Ženy:
Finále: Německo (Vogelová, Welteová) 32,798 - Čína (Kung Ťin-ťie, Kuo Šuang) diskvalifikována.
O 3. místo: Austrálie (Mearesová, McCullochová) 32,727 - Ukrajina (Šuliková, Cosová) 33,491.
Další pořadí: 5. Nizozemsko, 6. Francie, 7. Venezuela, 8. Británie.

Reklama