Hlavní obsah

Britové ve stíhačce družstev opět vylepšili rekord a mají zlato

Britští dráhoví cyklisté Edward Clancy, Geraint Thomas, Steven Burke a Peter Kennaugh získali na olympijských hrách v Londýně zlato ve stíhacím závodě družstev v novém světovém rekordu. Domácí kvarteto, které obhájilo britské zlato z Pekingu, zajelo čtyřkilometrovou trať za 3:51,659 minuty a vylepšilo vlastní rekordní čas ze čtvrteční kvalifikace 3:52,499.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Britské kvarteto Edward Clancy, Geraint Thomas, Steven Burke a Peter Kennaugh získali na olympijských hrách v Londýně zlato ve stíhacím závodě družstev v novém světovém rekordu.

Článek

Sehraný tým, v němž byli dva pamětníci úspěchu z Pekingu Clancy s Thomasem, ujeli australskému družstvu ve složení Jack Bobridge, Glenn O'Shea, Rohan Dennis a Michael Hepburn již v průběhu úvodního kola. Nakonec soupeře deklasoval o téměř tři sekundy.

"O tohle šlo po celý rok," řekl po očekávaném finále Thomas, který před olympiádou bojoval s otravou krve. "Kluci byli neuvěřitelní a teď se všechno to úsilí vyplatilo," prohlásil s tím, že velkou podporou byla skvělá atmosféra na velodromu. "Když to vidíte, inspiruje vás to a chcete si kousek toho uzmout pro sebe," dodal Thomas.

Výkon Britů, kteří jeli průměrnou rychlostí 62,16 km/h, sledovali v hledišti například americká basketbalová hvězda Kobe Bryant i vítěz středeční silniční časovky Bradley Wiggins. Šampion Tour de France ještě před čtyřmi lety dobýval triumfy na dráze a patřil právě do zlaté čtveřice ve stíhačce. "Fenomenální! Definitivně potvrdili, že už mě nikdy nebudou potřebovat," prohlásil Wiggins.

Keirin žen - premiérově zařazený do programu olympijských her - se stal kořistí domácí favoritky Victorie Pendletonové. Britka zvítězila před Číňankou Kuo Šuang, třetí skončila Lee Wai Sze Hongkongu. Pendletonová nastoupila již před nájezdem do posledního kola a nakonec v dramatickém finiši zlato uhájila. Dala zapomenout na zklamání z týmového sprintu, kde byly společně s Jessikou Varnishovou diskvalifikovány.

Pro jednatřicetiletou Pendletonovou je to druhé olympijské zlato, to první získala v Pekingu v individuálním sprintu. Před plánovaným koncem kariéry po hrách bude mít ještě příležitost zabojovat před vyprodaným šestitisícovým hledištěm o zlato právě ve sprintu jednotlivkyň.

Zklamáním skončil závod v keirinu pro dvojnásobnou světovou šampionku v této disciplíně Australanku Annu Mearesovou, jež skončila až pátá.

Světový rekord dokázaly již před svými mužskými kolegy zajet rovněž v týmové stíhačce i Britky Dani Kingová, Laura Trottová a Joanna Rowsellová, tříkilometrový kvalifikační závod zvládly za 3:15,669 minuty. Američanky, které skončily v kvalifikaci druhé, byly o téměř čtyři sekundy pomalejší.

XXX. letní olympijské hry v Londýně
Cyklistika - dráhová
Muži - stíhací závod družstev:
Finále: Británie (Clancy, Thomas, Burke, Kennaugh) 3:51,659 (světový rekord) - Austrálie (Bobridge, O'Shea, Dennis, Hepburn) 3:54,581.
O 3. místo: Nový Zéland (Bewley, Ryan, Sergent, Gate) 3:55,952 - Rusko (J. Kovaljov, I. Kovaljov, Markov, Serov) 3:58,282.
Další pořadí: 5. Dánsko, 6. Španělsko, 7. Nizozemsko, 8. Kolumbie.
Ženy - keirin:
Finále: 1. Pendletonová (Brit.), 2. Kuo Šuang (Čína), 3. Lee Wai Sze (Hongkong), 4. Sanchezová (Fr.), 5. Mearesová (Aus.), 6. Sullivanová (Kan.).

Reklama