Hlavní obsah

Hoy má šesté zlato a je nejúspěšnějším britským olympionikem

Nejúspěšnějším britským olympionikem všech dob se stal dráhový cyklista Chris Hoy, jenž dnes ovládl keirin a získal šestou zlatou medaili v kariéře. Na londýnském velodromu triumfoval i v týmovém sprintu. Šestatřicetiletý Skot, jenž má ve sbírce i jedno stříbro, překonal bilanci veslařské legendy Steva Redgravea, který má na kontě pět zlatých.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Olympijský závod v keirinu (ilustrační foto)

Článek

"Za těch 16 let jsem si prošel několika hodně obtížnými momenty, ale všechny jsem dokázal zvládnout a nyní mám jeden z vůbec nejúžasnějších pocitů, které jsem kdy prožil," prohlásil Hoy, jenž startoval na své čtvrté a poslední olympiádě. Keirin a týmový sprint vyhrál i před čtyřmi roky v Pekingu.

Pro českého cyklistu Denise Špičku skončil keirin již v prvním kole. Po nezvládnutém úvodním vystoupení neuspěl třiadvacetiletý závodník brněnské Dukly ani v následných opravách a skončil na 17. příčce.

Hoy byl po celý den naprosto suverénní a korunoval nadvládu britských dráhových cyklistů na hrách. V deseti disciplínách získali zástupci pořádající země sedmkrát zlato, navíc přidali i stříbro a bronz.

Velké drama v poslední den dráhařských soutěží nabídlo finále žen ve sprintu. V duelu dvou velkých rivalek vyhrála Australanka Anna Mearesová, jež předčila domácí Victorii Pendletonovou a úřadující mistryni světa oplatila porážku z Pekingu.

Britům však bude ještě dlouho ležet v žaludku první z finálových jízd. Po neuvěřitelně vyrovnaném dojezdu byla o jedinou tisícinu vyhlášena vítězkou Pendletonová, ovšem nakonec byla z jízdy diskvalifikována.

"Byla jsem z toho hodně rozzlobená, protože jsem si byla jistá a cítila jsem, jak se mě ona dotkla. A tím mě posunula dopředu," uvedla Pendletonová, kterou diskvalifikace potkala již v týmovém sprintu.

Po dvou stříbrech si vyjela bronz Číňanka Kuo Šuang a podle počtu medailí se stala nejúspěšnější účastnicí dráhařských závodů v Londýně.

Dvoudenní omnium vyšlo nejlépe domácí Lauře Trottové. Dvacetiletá závodnice vedla společně s Američankou Sarah Hammerovou již po pondělní polovině soutěže, dnes ji díky závěrečné disciplíně nechala za sebou.

XXX. letní olympijské hry v Londýně
Cyklistika - dráhová
Muži:
Keirin: 1. Hoy (Brit.), 2. Levy (Něm.), 3. Van Velthooven (N. Zél.) a Mulder (Niz.), 5. Perkins (Austr.), 6. Awang (Malaj.), ...17. Špička (ČR).
Ženy:
Sprint:
Finále: Mearesová (Austr.) - Pendletonová (Brit.) 2:0 (11,218, 11,348).
O 3. místo: Kuo Šuang (Čína) - Vogelová (Něm.) 2:0 (11,532, 11,591).
Další pořadí: 5. Krupeckaiteová (Lit.), 6. Guerrová (Kuba), 7. Šuliková (Ukr.), 8. Panarinová (Běl.).
Omnium: 1. Trottová (Brit.) 18 bodů, 2. Hammerová (USA) 19, 3. Edmondsonová (Austr.) 24, 4. Whittenová (Kan.) 37, 5. D'Hooreová (Belg.) 45, 6. Wildová (Niz.) 50, 7. Kiesanowská (N. Zél.) 55, 8. Garcíová (Kuba) 57.

Reklama