Hlavní obsah

Babičky u vytržení a proviant v igelitkách. Bikeři si ale na ospalou díru daleko od Londýna nestěžují

Důchodci si vychutnávají ranní kávu na promenádě s výhledem na Severní moře. Zpozorní, když se kolem proženou postavy v českých národních dresech na horských kolech. Sedmdesát kilometrů od Londýna jsou sice bikeři od olympijského dění odříznutí, místní se však dmou pýchou, že nedaleko jejich městečka Leigh on Sea je trať, kde se rozdělí jedny z posledních medailových sad londýnských her.

Foto: Michal Červený/mtbs.cz

Jaroslav Kulhavý na trati v Hadleigh Farm, kde bude bojovat o vysněnou olympijskou medaili

Článek

„O olympiádě víme jenom z televize a prostřednictvím internetu," shodují se čeští reprezentanti, kteří našli od pondělí dočasný domov v tříhvězdičkovém hotelu Westcliff na východě Anglie. Ve stejném bydlí i další závodníci, mimo jiné třeba Němka Sabine Spitzová, olympijská vítězka z Pekingu.

„V olympijské vesnici jsme byli první den na obědě při vyřízení akreditace. Ale bylo nesmyslné bydlet v Londýně a dojíždět," říká Jaroslav Kulhavý, žhavý adept na medaili. „Někteří závodníci z vesnice v metropoli cestují autobusem pro sportovce. Když je vidím, jak vylezou po dvou hodinách uvaření, jsem rád, jak jsme vše vyřešili," vypráví trenér bikerů Viktor Zapletal. „Jen kvalita kuchyně neodpovídá množství hvězdiček a kvalitě ubytování hotelu," směje se. „Pořád rozvařená mrkev, rýže, těstoviny a suché maso," popisuje Zapletal.

Ale výpravy, včetně české, už si poradily. „Snídaně byly čistě anglické. Párky, slanina, fazole, vajíčka, vyloženě anglický styl. Pečivo vůbec žádné. Proto chodíme do obchodu a nosíme igelitky," směje se Kulhavý.

Jinak si však všichni reprezentanti lebedí. V ospalém městečku našli skvělé podmínky. „K trati jezdíme na kole, protože dvacet minut je ideálních na zahřátí," vykládá Kulhavý. Ani jízda po levé straně silnice nedělá českým závodníkům problémy. „Jsme zvyklí ze závodů světových pohárů či soustředění na Kypru, kde se rovněž jezdí vlevo," vysvětluje Ondřej Cink, jehož čeká v jednadvaceti první olympijský start.

Byť reprezentanti sledují bitvy pod pěti kruhy jen v televizi, místní jsou z přítomnosti elitních závodníků nadšení. U moře se ubytovaly i výpravy USA, Německa a dalších zemí. „Lidé žijí nejen olympiádou, ale hlavně bikovým závodem. Jsou hrdí, že se u nich koná. „Šla jsem na nákup do samoobsluhy. Když zjistili, že jsem závodnice, byli úplně u vytržení. Kolem se seběhly babičky a chrlily otázky i mě povzbuzovaly," směje se Kateřina Nash.

Když čeští reprezentanti vyrazí do ulic, modré dresy s trikolórou budí pozornost. „Rozdávali jsme podpisy, fotili se s lidmi. Jsou fakt milí. Na běžných závodech, kde jsou jen cyklističtí nadšenci, se nestane, aby vám lidé tleskali jen tak na ulici nebo si vás fotili z auta," popisuje Jan Škarnitzl, další z olympijských debutantů v týmu českých bikerů.

„Já bych sice jela k moři jinam, ale je tu hodně turistů, čímž je vše umocněné," míní Nash. „Je to jiné než v Pekingu před osmi lety. Lidi křičí, chtějí podpisy. Tak polovina z nich mě poznává. Je vidět, že úspěch Wigginse na Tour de France i v úvodu her zájem o cyklistiku hodně zvednul," líčí Kulhavý před hotelem s výhledem na moře a doufá, že idylku vylepší medailový ziskem.

Reklama