Hlavní obsah

MOV odebral Hamiltonovi za doping aténské zlato z časovky

Krátce před vypršením osmileté lhůty odebral Mezinárodní olympijský výbor americkému cyklistovi Tyleru Hamiltonovi kvůli dopingu zlatou medaili za vítězství v časovce na hrách v Aténách. Hamilton měl v roce 2004 pozitivní test na krevní doping. Loni se po dlouholetém zapírání přiznal, že zakázané látky užíval.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Americký cyklista Tyler Hamilton na archivním snímku při časovce na olympiádě v Aténách.

Článek

Zlato z časovky místo něj připadlo Rusovi Vjačeslavu Jekimovovi, který se tak stal trojnásobným olympijským vítězem. Na stříbrnou pozici se posunul Američan Bobby Julich a bronz dostane dodatečně Australan Michael Rogers, který jako jediný z této trojice stále závodí.

Hamiltonovo jméno bylo vyškrtnuto i z výsledků silničního závodu s hromadným startem, v němž skončil osmnáctý. MOV změnil výsledky v samém závěru osmileté lhůty, kterou pro takové případy určují pravidla.

Jednačtyřicetiletý Američan byl pozitivně testován na doping během kariéry vícekrát. Naposledy v roce 2009, pak obdržel osmiletý trest a ukončil kariéru.

Olympijské zlato z časovky mu po nálezu v roce 2004 nebylo odebráno proto, že kontrolní vzorek byl špatným zacházením zničen a vina mu nemohla být prokázána. Když se loni v pořadu televizní stanice CBS Hamilton k dopingu přiznal, medaile se sám vzdal.

Reklama