Hlavní obsah

Bikerka Nash olympijský závod nezvládla, v křečích dojela čtrnáctá

Leigh on Sea

Medailová naděje žila jen krátce. Česká bikerka Kateřina Nash v sobotním závodu v cross country nenaplnila očekávání a projela cílem jako čtrnáctá s obrovskou ztrátou 5:30 min. na suverénní vítězku Julii Bressetovou. Stříbro získala obhájkyně zlata z Pekingu, čtyřicetiletá Němka Sabine Spitzová, pro bronz si dojela Američanka Georgia Gouldová.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Bikerka Kateřina Nash na olympijské trati v areálu Hadleigh Farm v hrabství Essex.

Článek
Fotogalerie

Nash se držela na dohled Bressetové, která od startu táhla pole závodnic, dvě kola, kdy se pohybovala kolem šestého místa s odstupem do deseti sekund. Na desátém kilometru už ale  ztráta české bikerky narostla na bezmála půlminutu a Nash se již na náročné technické trati nedokázala čelu přiblížit, naopak dál ztrácela až na propastných 5:30 minuty.

"Tempo závodu bylo od začátku šílené, holky v čele jely strašně rychle. Od třetího okruhu jsem věděla, že je to špatné. Jela jsem maximum, ale na víc jsem dnes neměla. Poslední kolo jsem dojížděla v křečích," líčila v cíli se smutkem v hlase čtyřiatřicetiletá Nash.

Česká reprezentantka, žijící trvale ve Spojených státech, se pod pěti kruhy představila po deseti letech, kdy v Salt Lake City startovala po boku Kateřiny Neumannové ještě jako běžkyně na lyžích, a nenaplnění medailových ambic ji hodně mrzelo. Jako třetí žena letošního Světového poháru horských kol rozhodně mohla myslet hodně vysoko...

"Strašně mě to mrzí, jsem opravdu zklamaná. Po deseti letech na olympiádě jsem chtěla zajet lepší výsledek," říkala. Čtrnáctým místem vylepšila o pět míst své umístění z letních her v Atlantě, kde v roce 1996 startovala společně s Neumannovou při olympijské premiéře horských kol.

Zatímco Nash se na trati trápila, Bressetová proti tomu jela suverénně vstříc premiérovému triumfu pod pěti kruhy. Ve třetím kole se dokázala utrhnout od Spitzové s Gouldovou a cílem nakonec projela s luxusním náskokem 62 sekund. Spitzová pak jistila stříbro s šestisekundovým náskokem na Gouldovou. Zklamaním skončil závod pro favorizovanou Kanaďanku Catharine Pendrelovou, která dojela devátá, či olympijskou vítězku z Atén, Norku Gunn-Rittu Dahleovou-Flesjaaovou, jejíž výkon nejprve ovlivnil nepříjemný pád a posléze ji zcela zastavil defekt zadního kola.

XXX. letní olympijské hry v Londýně
Cyklistika - horská kola, ženy (29,3 km)
1. Bressetová (Fr.) 1:30:52, 2. Spitzová (Něm.) -1:02, 3. Gouldová (USA) -1:08, 4. Kalentěvová (Rus.) -1:41, 5. Süssová (Švýc.) -1:54, 6. Engenová (Švéd.) -2:16, 7. Dawidowiczová (Pol.) -2:28, 8. Lastová (Brit.) -2:55, ...14. Nash (ČR) -5:30.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články