Hlavní obsah

Francouzská bikerka ovládla piknik, před nímž se přizabila

Londýn

Anglický piknik okořeněný soubojem třiceti nejlepších závodnic planety na horských kolech. Svérázně pojala většina návštěvníků bitvu o olympijské medaile během soboty v Hadleigh Farm, sedmdesát kilometrů od Londýna.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Francouzka Julie Bressetová míří za olympijským triumfem.

Článek

Svahy s výhledem na Severní moře kolem okruhu dlouhého 4720 metrů byly už dávno před polednem zasypány převážně britskými fanoušky. Přestože závod začínal až třicet minut po poledni, dorazili s předstihem. Většina donesla deky, muži táhli na zádech batolata a v rukách chladící boxy na piknik. Se zájmem sledovali výklad moderátora představující na několika velkoplošných obrazovkách trať. „Wow," zahučeli v úžasu, když se po překážkách zvaných hadí kopec či zaječí díra dostal moderátor ke kamenné zahradě, drsně vyhlížející překážce.

V těsné blízkosti okruhu se během závodu tísnily ve dvou či třech řadách většinou jen zahraniční fanoušci. Ti z pořadatelské země povstali pokaždé jen při průjezdu vlastní závodnice. „Come on, come on," hnali do cíle britskou bikerku Annie Lastovou, která byla nakonec osmá.

Jinak si v poklidu pod deštníky vyvedenými v barvách týmu Velké Británie šmakovali nad donesenými dobrotami a hudrovali nad nekřesťansky drahými nápoji. „Zloději. Třetinka piva za čtyři a půl libry, limonáda za tři," rozčiloval se robustní tatík. „Copak jsme v Londýně," hudroval starší muž o holi, když trpělivě vystál dlouhou frontu. „Promiňte, ale tohle je olympiáda," krčil rameny náctiletý prodavač.

Ani ceny, na něž vesměs obyvatelé Leig on Sea nejsou zvyklí, však Brity nerozhodily natolik, aby nepotvrdili pověst báječného publika z ostatních olympijských sportovišť. Poslední dvě kola už kromě drobotiny mastící na dekách karty či pexeso prožili dospělí fanoušci na nohou a povzbuzovali ženy bojující na trati. Vítězkou se nakonec stala Francouzska Julie Bressetová, která přitom v tréninku spadla, zle si natloukla a dokonce hrozilo, že do závodu vůbec nenastoupí. Však také byla při startu na několika místech pokrytá obvazy.  „Jak moc byla skutečně zraněná nevím, rozsah problémů se nikdy v balíku nešíří. Ale vůbec mě nepřekvapilo, že vyhrála. Jela skvěle," uznale pokývala hlavou česká reprezentantka Kateřina Nash, když sledovala, jak si francouzská sokyně vychutnává potlesk dvanácti tisíc fanoušků.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články