Hlavní obsah

Ženy letěly nižší třídou než muži. Austrálie a Japonsko řeší diskriminaci

Londýn

Australské basketbalistky letěly na olympiádu v ekonomické třídě, tamní muži si let užili v o poznání pohodlnější byznys třídě. A spustila se mela. Stejně jako před týdnem, když do Londýna zamířily fotbalové mistryně světa z Japonska. Také ty letěly ekonomickou, přitom méně úspěšný mužský tým měl zaručen komfort v business class.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Japonské fotbalistky musely do Evropy nižší třídou. Na snímku je tým před nedávným přípravným utkáním na olympiádu v Paříži.

Článek

Podle informací britského Telegraphu se zdá, že podobný model alespoň v Austrálii platí již léta a hráčky si na něj stěžovaly. Padla i obvinění ze sexismu. Otec Kristi Harowerové, která bude reprezentovat Austrálii v olympijském turnaji, uvedl pro rádio ABC, že hráčky si na podobný přístup interně stěžují již několik let.

„Vždy to bylo jablkem sváru mezi lidmi, kteří o tom něco ví. Ať už ženy letí kamkoliv, vždy musí do ekonomické, přitom muži létají v business class,“ řekl Bernie Harrower. Dodal, že kdyby měly možnost výběru, ekonomickou třídu by jistě nezvolily. To je vzhledem k výšce australských basketbalistek pochopitelné, vyšší třída nabízí větší prostor pro nohy.

Austrálie by přitom měla být na své hráčky pyšná a hýčkat je jako oko v hlavě, neboť od druhého nejlepšího týmu světa se v Londýně čeká olympijská medaile. Navíc má ve svém středu i hvězdnou Lauren Jacksonovou, trojnásobnou nejužitečnější hráčku zámořské WNBA. Seznam ženských úspěchů je tak výrazně delší než v případě australských basketbalistů.

Šéfové australského basketbalu chtějí nyní celou záležitost prověřit a pravidla pro příští akce nastavit jinak. Pro letošní hry to už ale nestihnou. O pár dnů dříve řešili stejnou záležitost v Japonsku. Tamní fotbalistky, které loni na mistrovství světa v Německu získaly senzační titul a patří k favoritkám i v Londýně, totiž musely do nižší třídy než muži.

Reklama