Hlavní obsah

USA - Španělsko 100:78Basketbalisté USA v prestižní generálce na olympiádu zdolali Španěly

Američtí basketbalisté zakončili olympijskou přípravu vítězstvím v prestižním duelu nad Španělskem. V souboji dvou nejlepších současných mužstev a repríze finále olympijského turnaje z Pekingu měl tým USA od druhé čtvrtiny navrch a domácí Španělsko v Barceloně porazil 100:78.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Američtí basketbalisté Kobe Bryant (vlevo) a LeBron James

Článek

"Byl to výborný test, ale exhibice už skončily, přípravy skončily a těšíme se na skutečnou výzvu v Londýně," prohlásil LeBron James, pilíř mistrovského Miami a nejužitečnější hráč finále NBA. Američané v boji o olympijské zlato před čtyřmi lety v Pekingu porazili Španělsko po tuhém boji 118:107, tentokrát byl průběh od druhé čtvrtiny jednoznačný.

Domácí sice začali v Barceloně zostra a v první čtvrtině vedli až o devět bodů, jenže tempo neudrželi. Američané odskočili a jasně mířili za pátou výhrou v pátém předolympijském testu.

"Věděli jsme, že to bude velký zápas. Trenér nám říkal, že největší tady v Barceloně od památného roku 1992, a tak jsme k tomu přistoupili. Proto je to pro nás cenné vítězství," uvedl rozehrávač Chris Paul. Z jeho spoluhráčů byl nejlepším střelcem Carmelo Anthony s 27 body.

Italský kouč španělských basketbalistů a dvojnásobných mistrů Evropy Sergio Scariolo považoval navzdory porážce zápas za nesmírně poučný. "Zpočátku jsme dokázali hrát vyrovnaně, ale pak jsme ztratili příliš mnoho míčů. Nicméně posbírali jsme hodně užitečných informací, které se nám mohou hodit, pokud na ně na olympiádě znovu narazíme," dodal.

Američané a Španělé jsou nalosováni do různých skupin, narazit tak na sebe mohou až v play off - pravděpodobně opět v zápase o zlato, který se bude hrát v poslední den her 12. srpna.

Reklama