Hlavní obsah

Noční šichta na pláži v centru možná zklame fanoušky

Londýn

Na prostranství nedaleko Buckinghamského paláce, kde se v minulosti konaly rytířské turnaje a pořádaly oslavy narozenin královny Alžběty II., vyrostly kurty pro olympijský turnaj v plážovém volejbale.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

České plážové volejbalistky Markéta Sluková (vpravo) s Kristýnou Kolocovou při tréninku v dějišti olympijských her.

Článek

„Vypadá to zvláštně, člověk to tu zná z fotek, kdy je to prázdné," popisovala Kristýna Kolocová. Se svoji parťačkou Markétou Slukovou a trenérem Simonem Nauschem absolvovaly ve středu pozdě večer trénink na kurtu číslo jedna olympijského areálu v Horse Guard Parade, z jezdecké sochy je „sledoval" polní maršál Earl Roberts, skulptury dalších vojenských osobností historie obklopovaly ostatní kurty.

Nezvyklý ale byl i čas tréninku, Kolocová se Slukovou končily před půl dvanáctou. „Snad ještě stihneme autobus do olympijské vesnice," obávaly se.

Večerních zápasů si užijí

Jenže zkušenosti z přípravy pod umělým osvětlením se budou hodit. Vždyť mladou českou dvojici čekají ve večerních hodinách hned dva zápasy, přičemž proti obhájkyním olympijského zlata Kerri Walshové Jenningsové s Misty Mayovou-Treanovorovou nastoupí v pondělí dokonce ve 23 hodin britského, tedy o půlnoci českého času.

„To bude docela náročné. Většinou na turnajích máme konec v pět, jdeme se vysprchovat a pomalu do postele. Touhle dobou už většinou spím," smála se Sluková.

Trénink je nenadchl

Ani první večerní trénink nebyl úplně podle jejich představ. „Ten písek mi přijde nějaký hluboký," hlesla Kolocová po pár výměnách. „Před tréninkem jsem si dáchla a myslela si, že budu rozjetá. Úplně to neběhalo, nohy byly za mnou," tvrdila sebekriticky, i když rakouský trenér Nausch měl pro obě své svěřenkyně převážně slova chvály.

Jednu zkušenost s večerními zápasy už české hráčky mají, veskrze negativní. „Před sezónou jsme hrály při exhibici v Izraeli, byla to katastrofa," vybavuje si Sluková. „Osvětlení bylo slabší a tolik es jsem v životě nedostala. To jsem chtěla končit s beachem. V nočních zápasech máme co zlepšovat," tuší blonďatá volejbalistka.

V Londýně jsou kurty osvětlené výrazně lépe. „V některých úhlech při obraně se míč dostane do světel a pak na chvíli mizí, ale to je podobné jako když hrajete proti sluníčku," hlásí Kolocová. „Musíme si zvyknout na odhad příjmu, abychom byly na místě včas," přitakává její kolegyně.

Možná dojde i na legíny

Ještě jednu nepříjemnost s sebou nesou téměř noční zápasy. I po horkém dni se už zvedá studený vítr a ani při pohybu na kurtech není úplně teplo. „Možná dojde i na legíny, i když fanoušci se toho už hrozí," připouští se smíchem Kolocová, že při zápasech budou české hráčky zahaleny více, než by si řada převážně mužských příznivců přála. „Ale s chladem jsme počítaly, takže vybavené jsme dobře i na studenější počasí," ujišťuje.

Reklama