Hlavní obsah

"Zázrak z Glasgowa", jásají v Japonsku po výhře fotbalistů nad mistry světa a Evropy

Tokio

První den olympijského turnaje fotbalistů přinesl podle japonských deníků zázrak. Japonci totiž pokořili velké favority Španěly 1:0 a nad zemí, která se honosí úřadujícími mistry světa i Evropy, zvítězili na jakékoli úrovni poprvé v historii.

Foto: Chris Clark, ČTK/AP

Juki Ocu se raduje z vítězné trefy v utkání olympijského turnaje proti španělským favoritům

Článek

"Zázrak z Glasgowa", tak glosoval deník Nikkan Sports výsledek, který se v největším skotském městě ve čtvrtek odpoledne zrodil. Japonci po něm začínají o to více věřit, že by fotbalisté mohli navázat na senzační triumf jejich ženské reprezentace na loňském mistrovství světa.

Japonci nevyhráli náhodou, naopak byli jasně lepší a vytvořili si mnohem více šancí. Jako jediný ji proměnil záložník Juki Ocu z Mönchengladbachu, Španěly pak ještě v prvním poločase definitivně srazilo do kolen vyloučení Iňiga Martíneze.

"Japonci šokovali svět!" vykřikoval do světa dnešní titulek listu Sankei Sports. "Ocu potopil neporazitelnou armádu," přidal se jeden z největších deníků v Japonsku Mainiči Šimbun.

Japonští fotbalisté naposledy získali olympijskou medaili na hrách v Mexiku v roce 1968, kde vybojovali bronz. V Atlantě 1996 si užívali podobnou slávu po výhře 1:0 nad Brazilci, od olympiády v Sydney před dvanácti lety však nikdy nepostoupili ze skupiny.

Reklama

Související témata: