Hlavní obsah

Kolocová, Sluková - sestry Schwaigerovy 2:1Kolocová se Slukovou zvládly premiéru na olympijském písku

Londýn
Aktualizováno

Beachvolejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou zahájily vítězně olympijský turnaj v Londýně. Souboj s rakouskými sestrami Doris a Stefanií Schwaigerovými otočily ve vítězství 2:1 na sety. Lenka Háječková s Hanou Klapalovou naopak podlehly německému páru Katrin Holtwicková, Ilka Semmlerová. Obě české dvojice čekají ještě dva zápasy, ze skupin postoupí do play off určitě nejlepší dva týmy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

České plážové volejbalistky Markéta Sluková (vpravo) s Kristýnou Kolocovou při tréninku v dějišti olympijských her.

Článek

Kolocová se Slukovou začaly olympijskou premiéru nervózně, hodně chybovaly a v první sadě uhrály pouhých deset bodů. Do druhého setu však nastoupily jako vyměněné, míče už jim začaly padat do hřiště, rozjely se a dostaly Rakušanky pod tlak.

"Byla jsem nervózní, ale 'Kiki' mi pomohla. Zůstala pozitivní, povzbuzovala mě a říkala: vydrž, horší už to být nemůže," řekla Sluková. Po výhře 21:13 vedly v rozhodující zkrácené sadě už 12:7, jenže sestry Schwaigerovy získaly čtyři body za sebou a koncovku zdramatizovaly.

Po zkaženém servisu první mečbol odvrátily, Češky ale ubránily klíčovou výměnu a po dramatu 15:13 získaly do skupiny první výhru. "Začaly jsme příšerně, byl to jeden z našich nejhorších setů vůbec. Ale pak jsme začaly od nuly, zlepšily servis i obranu. Moc nám pomohli i čeští fanoušci, kteří do Londýna přijeli," uvedla polařka Kolocová.

I do třetice letos Rakušanky porazily a znovu 2:1. Nyní je čekají dvojnásobné olympijské vítězky Američanky Walshová s Mayovou a také australská šampionka ze Sydney Cooková s Hinchleyovou. Ty byly v Pekingu páté.

Háječkové s Klapalovou olympijský debut na kurtech na přehlídkovém prostranství Horse Guards Parade v centru Londýna nevyšel. Semifinalistky z mistrovství Evropy nepředvedly své maximum a podlehly 16:21, 18:21. Zkomplikovaly si tak plány na postup.

"Nevyužily jsme své šance. Němky hrály dobře a občas nás zaskočily nečekaným úderem," řekla Háječková. "Na začátku jsem byla trochu nervózní a moc chtěla první zápas vyhrát, ale nevyšlo to. Teď se musíme soustředit na další," řekl Klapalová.

S Háječkovou v pondělí narazí na neznámý pár z ostrova Mauricius Natachu Rigobertovou s Elodie Li Yuk Loovou a ve středu je čekají světové jedničky z Brazílie Larissa s Julianou.

Ze skupin postoupí vždy dvě dvojice přímo do osmifinále plus dvě nejlepší ze třetích míst. Další páry ze třetích příček si to mezi sebou rozdají o zbývající dvě místa v osmifinále.

Přemysl Kubala s Petrem Benešem si odbudou premiéru pod pěti kruhy v neděli.

Letní olympijské hry v Londýně:
Plážový volejbal - ženy:
Skupina A: Holtwicková, Semmlerová (12-Něm.) - Klapalová, Háječková (13-ČR) 2:0 (16, 18), Larissa, Juliana (1-Braz.) - Rigobertová, Loová (24-Mauric.) 2:0 (5, 10).
Skupina C: Sluková, Kolocová (10-ČR) - D. Schwaigerová, S. Schwaigerová (15-Rak.) 2:1 (-10, 13, 13), Mayová-Treanorová, Walshová (3-USA) - Cooková, Hinchleyová (22-Austr.) 2:0 (18, 19).

Reklama

Související témata: