Hlavní obsah

Nedusit, povzbudit. Basketbalistky čekají malé, ale šikovné Turkyně

Michal Osoba (Londýn)Sport.czPrávo

Není čas se příliš pitvat v nepovedeném vstupu basketbalistek do olympijského turnaje. Druhým vyzyvatelem českého týmu budou vicemistryně Evropy z Turecka, v pondělí od 12.15 českého času.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Lubor Blažek s reprezentačním týmem basketbalistek

Článek

Není mnoho pozitiv, které by si české hráčky mohly vzít z porážky od Číňanek 57:66. Špatný vstup do zápasu, spousta laciných chyb, nízká úspěšnost střelby včetně trestných hodů, nedůsledná defenziva. Spoustu důvodů k zamyšlení má trenér českého týmu Lubor Blažek před dalším zápasem. Případná druhá porážka už by totiž s ambicemi jeho svěřenkyň na postup ze skupiny mohla výrazně zamávat.

Na paniku je ale po jednom zápase brzy. „Musíme se s tou porážkou srovnat. Teď není třeba tým podusit, ale spíš povzbudit," tvrdí trenér Blažek. „Víme, že máme velké rezervy, ještě si je musíme ukázat na videu, abychom to viděly na vlastní oči, ne jen podle pocitu na hřišti," plánuje pivotka Ilona Burgrová.

Na kanonádu z přípravy ohledy neberou

Turkyně jsou pro Češky starými známými. Potkaly se naposledy na turnaji v Karlových Varech, kde je smetly 64:34. „Jenže teď to určitě bude jiné Turecko, tam se jim nedařilo skoro nic," tvrdí trenér Blažek. „Příprava s nimi se nám povedla, ale ony měly špatný den a my dobrý. Na to bych nebrala ohledy. Jsou sehrané," je obezřetná i Eva Vítečková, se 14 body nejlepší česká střelkyně proti Číňankám.

V sobotním duelu se české hráčky složitě potýkaly s dlouhatánskými pivotkami soupeře. „Turkyně hrají také rychle, ale mají menší hráčky, tak bychom mohly využít naši výškovou převahu," věří Vítečková.

Zbraní rychlé protiútoky

Na co si dát pozor? „Turecko je charakteristické výbornou hrou pivotů Yilmazové s Hollingsworthovou a Albenové na střední rozehrávce," charakterizuje soupeře Blažek. „Budeme se snažit hrát hlavně rychlé protiútoky, nemusejí se stíhat vracet, tohle by měl být klíč. Máme na to je porazit," ujišťuje Kateřina Elhotová.

„Doufám, že vyhrajeme oba zápasy, ve kterých máme zvítězit, a porazíme i Turecko," říká Vítečková. Rivalkami k pokoření by měly být Angola a Chorvatsko. „Ale v téhle skupině kromě Ameriky může porazit každý každého. Stejně tak se soupeři nemají čím překvapit, snad jen o Angole se toho moc neví.," přemítá Vítečková, která se v pondělí stejně jako v duelu s Čínou bude moct spolehnout na podporu českých fanoušků.

Reklama

Související témata: