Hlavní obsah

USA - Francie 98:71Americký Dream Team odstartoval jasnou výhrou nad Francií

Aktualizováno

Američtí basketbalisté vstoupili do olympijského turnaje v Londýně jasnou výhrou 98:71 nad spolufavoritem Francií. Po vyrovnané první čtvrtině začali třináctinásobní olympijští vítězové druhou desetiminutovku šňůrou 11:0 a rozdíl ve skóre postupně navýšili až na 28 bodů. Vyhráli i obhájci stříbrných medailí Španělé, kteří zdolali Čínu 97:81.

Foto: Mike Segar, Reuters

Americký basketbalista Kevin Durant smečuje, bránící Francouzi Boris Diaw (druhý zprava) a Florent Pietrus neměli nárok. Celek USA si připsal na úvod olympijského trunaje vítězství.

Článek

Američané unikli soupeřům zejména střelbou zdálky, proměnili osm tříbodových pokusů. Právě trojkové střely LeBrona Jamese, Kobeho Bryanta a Chrise Paula položily základ rozhodujícímu úniku v druhé čtvrtině. Francie navíc postupně začala ztrácet i v osobních soubojích a nestíhala se vracet při rychlých protiútocích hvězd z NBA.

Nejlepším střelcem utkání byl s 22 body trojnásobný nejlepší střelec NBA Kevin Durant. Dalších 14 bodů přidal Kevin Love a deset bodů Bryant. Do statistik se zapsala celá dvanáctka Američanů včetně jedničky letošního draftu Anthonyho Davise, který se blýskl devíti body.

Za Francii se podle očekávání nejvíce prosazoval Tony Parker s deseti body. Výrazně mu sekundoval pivot Ali Traore, který především díky závěru nasbíral ještě o dva body více.

"Američané jsou jen těžko k poražení a dnes jsme se o tom přesvědčili," prohlásil Parker. "Většina týmů má hráče, kteří jsou nebezpeční, jenže v sestavě Ameriky je to jedna noční můra obránců vedle druhé," doplnil Rony Turiaf, který rovněž hraje v NBA.

Španělé spoléhali na trojky

Také Španělé sváděli v úvodu s Čínou vyrovnaný souboj a ještě ve 14. minutě prohrávali 24:25. Jenže pak se Číňanům přestalo dařit a do poločasu nabrali ztrátu 12 bodů, kterou už nedohnali. Povedlo se jim jen snížit na sedm bodů, ale Španělé si už vítězství zkušeně hlídali. Pomohla jim k tomu i skvělá střelba za tři body, když proměnili 11 z 18 pokusů.

Hlavní zásluhu na výhře měly podkošové posily z NBA Pau Gasol a Serge Ibaka, kteří dali 21 a 17 bodů. Dalších 14 bodů přidal Juan Carlos Navarro. Číně nepomohlo ani 30 bodů vlajkonoše výpravy I Ťien-liena, který v NBA hraje za Dallas. Alespoň tak zaznamenal nejlepší individuální výkon dosavadního průběhu her.

Nečekaný účastník olympijského turnaje Nigérie si hned na úvod připsal premiérové vítězství pod pěti kruhy, když v africkém derby porazila Tunisko 60:56. V souboji nováčků táhli Nigérii bratři Aminuové. Starší Alade zaznamenal 15 bodů, jeho mladší bratr Al-Farough, hrající v NBA za New Orleans, přidal deset bodů. Oba zaznamenali i devět doskoků.

V utkání mezi očekávanými černými koni turnaje Brazílie porazila Austrálii 75:71. Jihoameričany táhly opory z NBA Barbosa, Varejao a Nené a rozehrávač Barcelony Huertas, který k 15 bodů přidal deset asistencí.

Basketbal - muži:
Skupina A:
Nigérie - Tunisko 60:56 (31:15)
USA - Francie 98:71 (52:36)
Argentina - Litva 102:79 (51:39)
Skupina B:
Brazílie - Austrálie 75:71 (36:35)
Španělsko - Čína 97:81 (53:41)
Rusko - Velká Británie 95:75 (49:34)

Reklama

Související témata: