Hlavní obsah

Velšský kapitán Britů Giggs při hymně zase neotevřel ústa. Je to naše věc, brání se

Londýn

Ani jeden z nich neotevřel při hymně ústa... Zatímco fotbalová reprezentace Velké Británie před druhým duelem olympijského turnaje se Spojenými arabskými emiráty svorně zpívala „Bůh ochraňuj královnu“, velšské trio Giggs, Bellamy a Allen i v neděli večer na stadionu ve Wembley zarputile mlčelo a nevydalo ze sebe hlásku. „Je to osobní věc každého z nás,“ reagoval osmatřicetiletý veterán Ryan Giggs na dotaz, proč se nepřipojil k mužstvu, jemuž dělá navíc kapitána.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Ryan Giggs diskutuje s rozhodčím v utkání olympijského turnaje proti Senegalu

Článek

Samozřejmě že pozornosti televizních kamer neunikli. Trojice velšských fotbalistů Ryan Giggs, Craig Bellamy a Joe Allen se ani před nedělním utkáním v londýnském Wembley k ostatním nepřipojila a britskou hymnu "Bůh ochraňuj královnu" nezpívala.

„Britská hymna je sice společná pro Angličany, Skoty i Velšany, ale je osobní věcí každého z nás, zda ji bude zpívat," reagoval osmatřicetiletý Giggs na dotazy, co mělo mlčení znamenat a zda si ho snad nevysvětlovat jako gesto vzdoru.

„Každý ať si ho vysvětluje, jak chce. Jakmile ale začne zápas, táhneme všichni za jeden provaz, což je myslím podstatné," vykroutil se kapitán britského týmu, jenž s Manchesterem United vyhrál dvanáctkrát Premier League, pětkrát Anglický pohár a dvakrát Ligu mistrů.

S reprezentací Walesu se však nikdy na žádný velký turnaj nedostal a proto si nesmírně považuje, že se stal kapitánem společného britského týmu. „Zažívám něco, co jsem během kariéry dosud nepoznal a vše si proto náramně vychutnávám," svěřoval se Giggs, jenž proti Emirátům otevřel skóre a stal se tak nejstarším střelcem v historii olympijských turnajů. Statistici si u jeho trefy poznamenali, že v den zápasu mu bylo 38 let a 243 dní.

Ještě víc je Giggs natěšený na středeční závěrečný zápas ve skupině, k němuž britský tým nastoupí ve středu ve velšském Cardiffu na stadionu Millennium proti Uruguayi. „Nejen pro mě, ale pro každého velšského fotbalistu znamená hodně nastoupit na našem národním stadionu," přiznal kapitán britského výběru a přitom apeloval na své krajany, aby snad při britské hymně nepískali.

„Britská národní hymna nemusí být ve Walesu přijata právě dvakrát vřele. Jen doufám, že při jejích tónech nebudou fanoušci pískat a že nám budou fandit tak, jako diváci v prvních dvou zápasech se Senegalem a Emiráty."

Reklama

Související témata: