Hlavní obsah

Kouč basketbalistek Blažek běsnil: Prý jsem zesměšnil soupeře, nechápal osočení

Londýn

Místo oslav prvního olympijského vítězství cloumala českým basketbalovým trenérem Luborem Blažkem zloba. Po triumfu nad Chorvatskem byl vytočený až běda. Rozlítilo ho nařčení, že chtěl soupeře zničeného devatenáctibodovým rozdílem zesměšnit oddechovým časem 1,6 vteřiny před koncem zápasu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér českých basketbalistek Lubor Blažek po zápase s Chorvatkami běsnil.

Článek

„Běžely mi hlavou varianty postupových scénářů do čtvrtfinále. Věděl jsem, že jde o skóre. Chtěl jsem, aby si holky oddechly a pokusily se ještě navýšit naše vedení," vysvětloval Blažek závěr zápasu, po němž Česko slavilo výhru 89:70.

„Byl jsem slovně napaden. Od zástupců mezinárodní basketbalové federace i z chorvatské strany jsem slyšel, že šlo o zesměšnění protivníka. To je přece vrchol. Vždyť hrajeme o postup do čtvrtfinále her, mezi nejlepších osm týmů planety," čertil se Blažek.

Slovní ataky jindy rozvážně hodnotícího trenéra pěkně štvaly. „Kdybych tušil, co bude následovat, raději bych si oddechový čas nebral a na možnost zvýšení náskoku předem rezignoval," lamentoval Blažek.

Basketbalistky nastoupí proti USA před půlnocí

Byť jím emoce cloumaly, snažil se myšlenky směrovat k páteční bitvě s USA, do níž jeho výběr nastoupí pětačtyřicet minut před půlnocí českého času. „Některé holky odehrály v předešlých zápasech hodně minut, a tak je zřejmě budu šetřit. V neděli nás čeká utkání s Angolou, které je důležitější. S Amerikou asi bude cílem moc neprohrát," pronesl upřímně Blažek a naznačil, že šetřit bude Veselou i další opory. „Ale aby nás zase bylo dost," okořenil úsměvem jinak mrzutou náladu.

I jeho vysmáté svěřenkyně spřádaly v nadšení z prvního londýnského triumfu plány na bitvu s USA a dlouhý páteční den, neboť začátek je ve 23:15 hodin středoevropského času. „Namíchaly jsme si povzbuzující elixír z euforie. Proti Americe se nenecháme zastrašit jménem soupeře. Je jasné, že Američanky budou dominovat a naše šance spočívá hlavně v případném podcenění z jejich strany," přemítala Kateřina Elhotová. „Jen ten začátek zápasu je strašný," posteskla si Hana Horáková v připomínce skutečnosti pozdního začátku.

Horáková si dá kuře s těstovinami

„Je potřeba jít si den předem lehnout pozdě a až ostatní půjdou k obědu, tak si dát snídani," smála se česká reprezentantka. „Naštěstí v olympijské vesnici s tímhle není problém. Snídaňové menu je nachystané pořád. Jako druhé jídlo dne bude kuřátko a těstoviny, aby měl člověk síly," vykládala Horáková.

„Po poledni se prospíme, půjdeme se projít po vesnici, kde je spousta aktivit a nějak příjemně zabijeme dlouhý čas," přemítala Ilona Burgrová, která si proti Chorvatsku připsala devatenáct bodů. Ve čtvrtek ulehla do postele podle zvyklostí. „Myslím, že tělo se stejně tak rychle nepřeklikne. Uvidíme, co vymyslí trenér," krčila Burgrová rameny.

Reklama