Hlavní obsah

Penaltové prokletí trvá! Británii se rozplynul další medailový sen

Londýn

Fotbalová reprezentace Velké Británie se olympijského zlata po sto letech nedočká. V sobotním čtvrtfinále v Cardiffu prohrála s Koreou, jak jinak na velkých turnajích, v penaltovém rozstřelu... Tentokrát byl nešťastníkem útočník Chelsea Daniel Sturridge v páté sérii a Korejci vyhráli 5:4, když i po prodloužení byl stav zápasu 1:1.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Daniel Sturridge penaltu neproměnil, korejský gólman jeho úmysl vystihl. Fotbalisté Británie jsou z olympijského turnaje venku

Článek

„Omlouvám se celé Británii," kál se mladík, který naplnil dříve převážně anglické nyní už britské penaltové prokletí v rozstřelech na velkých turnajích. „Umím se vcítit do jeho pocitů. Mně se něco podobného stalo v penaltovém rozstřelu s Německem v semifinále mistrovství světa 1990. Tehdy jsem nedal a také jsme vypadli. Tentokrát jsem věřil, že rozstřel zvládneme," přiznal kouč britské reprezentace Stewart Pearce, který byl i u nevydařeného penaltového rozstřelu na ME 1996, opět s Německem, byť tehdy svůj pokus proměnil.

„Anglické prokletí odnesla celá Velká Británie, hvězdy opět zkrachovaly v rozstřelu," konstatoval britský tisk a dělal si smutnou legraci, že Angličané nakazili i ostatní spoluhráče, protože Velšan Ramsey první penaltu ve hře dal, druhou o chvíli později už ne.

Britská média rozebírají příčiny neúspěchu a shodují se, že jde o velký psychický problém. „Psychická vraždu," jak napsal The Sun. Angličané prohráli penaltový rozstřel i letos ve čtvrtfinále ME s Itálií. „Po desetiletích, kdy Velká Británie na olympijských fotbalových turnajích nestartovala, jsme dali dohromady tým, který měl po sto letech od OH ve Stockholmu získat opět olympijské zlato. Sen je pryč. Zkrachoval v den, kdy nám jinak pršel zlatý déšť," stýskal si britský list.

Reklama

Související témata: