Hlavní obsah

Spokojený kouč basketbalistek: Holky se už zase smějí a baví se o blbostech

Michal Osoba (Londýn)Sport.czPrávo

Basketbalistky porazily Angolu, v úterním čtvrtfinále je čeká Francie Po značně rozpačitém vstupu do turnaje české basketbalistky zabraly a odvrátily vyřazení ve skupině. Hladká výhra nad Angolou 82:47 jim zachránila postup do vyřazovací části olympijských her. V ní narazí v úterý v zatím neupřesněný čas na vítězky skupiny B z Francie.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Hana Horáková (vpravo) bojuje pod košem o míč s Madalenou Felixovou z Angoly

Článek

V pátek pozdě večer prohrály s hvězdnými Američankami 61:88, v neděli se musely přeorientovat na outsidera skupiny. Český tým se rozjížděl pozvolně, po první čtvrtině byl rozdíl jen pětibodový. „Angolanky byly nepříjemné, ale jak jsme přešli na zónovou obranu, eliminovali jsme jejich hru a přesvědčili je, že jsme lepším družstvem," popisoval cestu za klíčovým vítězstvím trenér Lubor Blažek.

Neomylná byla v první půli Eva Vítečková: se stoprocentní střeleckou úspěšností nasázela 19 bodů. „Jsou dny, kdy vám tam koše padají, a tohle byl jeden z nich. Měla jsem i štěstí, že ze začátku Angolanky moc neřešily, jestli ta hráčka je nebo není střelec. Ve druhém poločase už si uvědomily, že si mě musí hlídat a já nevystřelila ani jednou," popisovala.

Nejlepší střelkyní se díky 20 bodům stala stejně jako proti Američankám Michaela Zrůstová, která se v týmové hierarchii posouvá stále váš. „Není to jen o bodech, do komplexního pohledu toho patří víc. Ale určitě jsem rád, že se Míše střelecky daří," říkal Blažek.

Už se neřeší jen basketbal

Po postupu se ulevilo jemu i hráčkám, vždyť po úvodních porážkách s Čínou a Tureckem byl postup v ohrožení. „Holky už se zase smějí, komunikují spolu i o blbostech, nemají svěšené hlavy a neřeší jen basketbal, proč to nejde. Na druhou stranu, když byla ta krize, je dobře, že se o tom tým snažil mluvit a dostat se z toho," popisoval trenér.

I na hřišti už vypadá projev českého týmu lépe. „Možná opadlo to napětí, sevřenost je pryč, padají nám tam koše," kvituje pivotka Ilona Burgrová. „Postup nás těší, ale chceme ještě víc," burcuje Vítečková.

Francouzky prošly druhou skupinou až nečekaně suverénně, porazily všech pět soupeřů. „Mě spíš překvapilo, jak s nimi hladce prohrálo Rusko. Tím jsem řekl všechno," nepřímo Blažek naznačil, že Rusky zřejmě nikterak netoužily potkat ve čtvrtfinále český výběr, s nímž dvakrát prohrály v závěrečné předolympijské přípravě.

Reklama