Hlavní obsah

Japonsko - Francie 2:1Mistryně světa mohou získat fotbalové zlato i na olympiádě

Londýn

Úřadující fotbalové mistryně světa z Japonska si zahrají poprvé o olympijské zlato. Jejich soupeřkami budou v repríze finále loňského šampionátu Spojené státy americké, jež postoupily do duelu o zlato i na pátém turnaji pod pěti kruhy a pokusí se triumfovat potřetí za sebou.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Japonské fotbalistky Azusa Iwašimicuová (vlevo) a Jukari Kingová oslavují postup do finále olympijského turnaje po výhře nad Francií

Článek

Japonky zdolaly Francii v semifinále ve Wembley 2:1. Favoritky vedly ve 49. minutě už 2:0 po trefách Juki Ogimiové z první půle a Mizuho Sakagučiové, která zvýšila vedení světových šampionek krátce po poločasové pauze. Francouzkám vykřesala naději v 76. minutě střídající Eugenie le Sommerová a o tři minuty později mohly vyrovnat. Elise Bussagliová však penaltu neproměnila.

Američanky byly na pokraji vyřazení v semifinále s Kanadou, která třikrát díky hattricku kapitánky Christine Sinclairové vedla. Trojnásobné olympijské vítězky však pokaždé vyrovnaly, naposledy deset minut před koncem řádné hrací doby díky penaltě, kterou proměnila Abby Wambachová.

V prodloužení pak rozhodla Alex Morganová, jež se trefila v třetí nastavené minutě a poslala tým USA do pátého olympijského finále.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Fotbal - ženy, semifinále :
Japonsko - Francie 2:1 (1:0)
Branky: 32. Ogimiová, 49. Sakagučiová - 76. Le Sommerová.
USA - Kanada 4:3 po prodl. (3:3, 0:1)
Branky: 54. a 70. Rapinoeová, 80. z pen. Wambachová, 120.+3 Morganová - 22., 67. a 73. Sinclairová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články