Hlavní obsah

Olympijský turnaj plážových volejbalistů vyvrcholí bez Američanů

Londýn

Olympijský turnaj plážových volejbalistů nečekaně vyvrcholí bez favorizovaných Američanů a se třemi evropskými páry. Po vyřazení obhájců zlata Todda Rogerse s Philem Dalhausserem už v osmifinále nestačili v dnešním čtvrtfinále jedničky letošního žebříčku Jacob Gibb a Sean Rosenthal z USA na Lotyše nasazené až jako číslo 17 Martinše Plavinše a Janise Šmedinše.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Lotyšský pár Martinš Plavinš a Janis Šmedinš se raduje z postupu přes americký pár Gibb, Rosenthal.

Článek

Pro šestatřicetiletého Gibba byla však samotná účast na londýnské olympiádě velkým vítězstvím. V prosinci 2010 se totiž dozvěděl, že má rakovinu varlat. Po operaci se vrátil na písek a na poslední chvíli se s Rosenthalem na hry kvalifikovali. Jednou už přitom s rakovinou bojoval a před osmi lety přišel o kus kůže na rameně.

Lotyši senzačně vyhráli po třísetové bitvě a podobně blízko měli k bojům o medaile další zástupci Evropy Poláci Fijalek s Prudelem. Vypracovali si proti brazilským mistrům světa Emanuelovi s Alisonem mečbol, jenže nakonec polská dvojice padla ve třetím setu 15:17.

"Byl to fantastický zápas, neúnavní a křičící fanoušci do obou týmů pumpovali energii. Hrát pro 15 tisíc lidí byl úžasný zážitek. A my se jim odvděčili velkolepou show," prohlásil Emanuel, který v 39 letech hraje popáté na olympiádě, má z Atén zlato, z Pekingu bronz a také tři tituly mistra světa.

Nejvýše nasazení Brazilci a Lotyši narazí ve středečním semifinále na sebe a druhá dvojice bude výhradně evropská. Úřadující mistři Evropy Němci Brink s Reckermannem totiž vyřadili Brazilce Ricarda s Cunhou 2:0. Elitní kvarteto doplnili Nizozemci Nummerdor se Schuilem, bývalí dlouholetí reprezentanti v šestkovém volejbalu. První z nich hrál v hale na OH dvakrát, Schuil dokonce třikrát a má zlato z Atlanty z roku 1996.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Plážový volejbal:
Muži - čtvrtfinále.
Emanuel, Alison (1-Braz.) - Fijalek, Prudel (9-Pol.) 2:1 (17, -16, 15), Plavinš, Šmedinš (17-Lot.) - Gibb, Rosenthal (4-USA) 2:1 (-19, 18, 11), Brink, Reckermann (3-Něm.)- Ricardo, Cunha (7-Braz.) 2:0 (15, 19), Nummerdor, Schuil (5-Niz.) - Nicolai, Lupo (13-It.) 2:0 (16, 18).
Semifinálové dvojice (úterý):
Brink, Reckermann - Nummerdor, Schuil; Emanuel, Alison - Plavinš, Šmedinš.

Reklama