Hlavní obsah

Kanadské fotbalistky si stěžují na rozhodčí. Pomáhala Američankám, naříkají

Londýn

Kanadské fotbalistky byly na olympijských hrách velmi blízko senzace, místo toho však po semifinále s favorizovanými Američankami prožívaly pocit křivdy. Výběr USA totiž rozhodl o vítězství 4:3 ve třetí nastavené minutě prodloužení a podle Kanaďanek mu k výhře výrazně pomohla norská rozhodčí Christiana Pedersenová.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Zklamané kanadské fotbalistky Sophie Schmidtová (vlevo) a Christine Sinclairová po semifinálové prohře s USA

Článek

"Mám pocit, jako by proti nám pískaly Američanky," citovala agentura AP trenéra kanadské reprezentace Johna Herdmana. "Christine (Sinclairová) dala hattrick v semifinále olympijského turnaje proti největšímu rivalovi a bylo to k ničemu. To prostě není správné," dodal.

Kanaďanky vyčítaly sudí několik věcí. Nejprve prý ve vápně přehlédla ruku Američanky Megan Rapinoeové a poté podle velmi zřídka dodržovaného pravidla odpískala kanadské brankářce Erin McLeodové příliš dlouhé držení míče a nařídila nepřímý volný kop. Po něm zahrála rukou stoperka Marie-Eve Naultová a USA z následné penalty v 80. minutě vyrovnaly na 3:3.

Kanaďanky třikrát vedly

"Necítíme se jako poražené, ale jako okradené," přidala Sinclairová. "Je to ostuda, že v tak důležitém zápase rozhodly sudí o výsledku ještě před začátkem utkání," uvedla fotbalistka, která poslala Kanadu třikrát do vedení, hráčky USA však pokaždé vyrovnaly a zápas zamířil do prodloužení.

O vítězství Američanek nakonec rozhodla ve 123. minutě Alex Morganová. "Nemohla jsem tomu uvěřit. Byl to náš zápas, naše vítězství. Odevzdaly jsme na hřišti všechno a prostě nám to sebrali," řekla záložnice Melissa Tancrediová.

Nejkontroverznější moment zápasu přišel zřejmě ve chvíli, kdy Pedersenová nařídila nepřímý volný kop za příliš dlouhé držení míče. Pravidla brankářům povolují držet míč šest vteřin, McLeodová ho prý měla v rukou deset sekund. "Ani náhodou. Asi počítala i čas, kdy jsem s ním po zákroku spadla na zem. Myslím, že rozhodčí pískala jenom na jednu stranu," prohlásila kanadská brankářka.

"Něco takového jsem nikdy neviděl. Navíc McLeodová ani nezdržovala, nešlo o úmyslné zdržování. Jenom čekala, až se spoluhráčky rozestaví," uvedl Herdman. "Ale tak to prostě chodí. Každý je svého štěstí strůjce. My se z toho dostaneme, Pedersenová s tím bude muset žít i po prohlédnutí televizních záznamů. Jsem zvědavý, jak se s tím vyrovná," přidal kanadský kouč.

Reklama

Související témata: