Hlavní obsah

Francie - Česko 71:68Postup byl blízko, zbyly jen slzy. Basketbalistky vedení nad Francií neudržely a na OH končí

Prokleté čtvrtfinále! Potřetí v řadě se české basketbalistky rvaly na olympijském turnaji o postup mezi kvarteto nejlepších, stejně jako v Aténách a Pekingu, ani v Londýně ale sen o semifinále nevyšel. Češky přitom měly duel s favorizovanou a dosud neporaženou Francií dlouho pod kontrolou a vedly až o třináct bodů, v poslední čtvrtině ale nedokázaly zastavit nápor soupeřek a prohrály tříbodovým rozdílem 68:71.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Slzy v očích Michaely Zrůstové. Sen českých basketbalistek o postupu do semifinále OH se rozplynul...

Článek
Fotogalerie

Zatímco Češky měly cestu do čtvrtfinále hodně trnitou a musely se vypořádat s těžkou herní krizí, Francouzky v průběhu základní skupiny nepoznaly hořkost porážky a postoupily do vyřazovací fáze s plným počtem bodů. Ve prospěch týmu ze země Galského kohouta navíc hovořila i bilance s českým družstvem, které prohrálo všech pět vzájemných zápasů, naposledy loni v boji o bronz na mistrovství Evropy.

České basketbalistky ale nechtěly dopředu složit zbraně. A myslely hlavně na svou senzační výhru nad Austrálií ve čtvrtfinále mistrovství světa v Karlových Varech, kde posléze podlehly až ve finále Američankám. V úterý před půlnocí se chtěly pokusit o něco podobného a "zázrak na palubovce" nebyl daleko.

Trenér Lubomír Blažek totiž skvěle dirigoval obranu českého celku, který úspěšně hatil ofenzivní choutky Francouzek a držel vyrovnané skóre utkání. A nebýt tragické střelby, mohl jít již v první polovině utkání do vedení. Až od třetí čtvrtiny se začalo českým hráčkám bodově dařit, rozstřílela se do té doby nevýrazná Vítečková a skóre na straně Česka začalo narůstat. V jednu chvíli vedly naše hráčky už o třináct bodů, do poslední čtvrtiny pak vstupovaly s desetibodovým náskokem.

Závěrečnou část ale zvládly lépe soupeřky. Ve snaze o vyrovnání skóre zvýšily záhy tempo, začaly z náskoku ukrajovat a nakonec dovedly v dramatické koncovce zápas do vítězného konce. Český tým bohužel na nápor Francie nedokázal reagovat, skóre poslední čtvrtiny 17:30 hovoří za vše...

Češky měly na dosah nejméně zopakování nejlepšího olympijského výsledku z roku 1976, kdy tehdejší československý výběr skončil v Montrealu čtvrtý. Po čtvrtfinálovém vyřazení obsadí v turnaji dělené sedmé místo, stejně jako před čtyřmi lety v Pekingu. V roce 2004 v Aténách skončily Češky páté.

XXX. letní olympijské hry v Londýně
Basketbal - ženy, čtvrtfinále
Francie - ČR 71:68 (16:12, 28:28, 41:51)
Nejvíce bodů: Dumercová 23, Miyemová 14, Yacoubouvá 9 - Vítečková 17, Burgrová 16, Veselá a Elhotová 12. Rozhodčí: Benito (Braz.), Grinterová (USA), Nudžaím (Lib.). Fauly: 14:14. Trestné hody: 18/16 - 10/7. Trojky: 5:3. Diváci: 9174.

Reklama