Hlavní obsah

Co dál s basketbalistkami? Pozvolná obměna

Londýn

Vrchol čtyřletého období vysněný úspěšný útok na medaili nepřinesl, až příští dny ukáží, kdo z týmu zůstane ve vlaku směřujícího do Rio de Janeira a kdo z něj dobrovolně či nuceně vystoupí. Obměna kádru basketbalistek se zdá nevyhnutelná.

Foto: Radek Petrášek, Reuters

Kateřina Elhotová (uprostřed) se snaží prosadit mezi dvojicí Francouzek.

Článek

„Tu musí udělat snad kromě Francie každý tým. Já doufám, že hráčky budou chtít dál reprezentovat a budeme na ni mít několik let," přál si trenér Lubor Blažek. „Ta obměna probíhá od akce k akci, od mistrovství světa v Karlových Varech už se vyměnilo několik holek," říká pivotka Ilona Burgrová. „Bylo tu pár mladších hráček, některé i o devět let. Zájmy jsou trošku rozdílné, ale neříkám, že parta byla špatná," tvrdila Eva Vítečková.

Nejpravděpodobnější je odchod kapitánky Hany Horákové, která si už po šampionátu v Karlových Varech vybrala dvouletou reprezentační pauzu a vracela se až letos. „Ví se, že Hanča už asi na další akci nebude, i když třeba si to ještě rozmyslí, nikdy neříkej nikdy," doufala Ilona Burgrová. Samotná Horáková s novináři po zápase mluvit nechtěla. O konci jedné generace nechtěla hovořit ani Vítečková. „Teď je to zbytečné," řekla jen.

Pro Blažka je potěšitelné, že i v Londýně se slibně prezentovala nastupující generace. I v klíčových momentech dostávala prostor rozehrávačka Kateřina Bartoňová, ve dvou zápasech se stala nejlepší střelkyní týmu Michaela Zrůstová. „To je určitě dobré zjištění, že v některých zápasech se tyhle mladé hráčky na hřišti objevovaly," věděl trenér.

Reklama