Hlavní obsah

Maďarsko - Island 34:33 PPHázenkářské drama: Maďaři na OH vyřadili Island až po druhém prodloužení

Londýn
Aktualizováno

Házenkáři Maďarska vyřadili po čtvrtfinálovém dramatu z olympijského turnaje v Londýně stříbrné medailisty z Pekingu Islanďany. Maďarsko zvítězilo 34:33 po druhém prodloužení a má šanci získat poprvé mužskou házenkářskou medaili pod pěti kruhy.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Islandského házenkáře Olafura Stefanssona (vpravo) atakuje Maďar Timuzsin Schuch

Článek

Island absolvoval základní skupinu bez ztráty bodu a byl blízko tomu, aby proti týmu, jenž prošel do čtvrtfinále s negativní bilancí dvou výher a tří proher, potvrdil roli favorita. Krátce před koncem řádné hrací doby Seveřané vedli 27:26 a navíc házeli sedmičku. Snorri Steinn Gudjónsson ji však neproměnil a Mate Lékai z protiútoku dvě sekundy před koncem poslal zápas do prodloužení.

V prvním nastavení oba týmy nastřílely tři góly a prodlužovalo se dál. Až druhá desetiminutovka přinesla rozuzlení dramatu a nečekaně to byli Maďaři, kteří díky čtyřem brankám oproti třem islandským prošli dál. Jejich nejlepším střelcem byl s devíti góly László Nagy.

"Měli jsme štěstí, to si musíme přiznat. Zároveň ale také máme dobrého brankáře, jenž umí chytat penalty, což dokázal," uvedl Nagy na adresu gólmana Nándora Fazekase, jenž zlikvidoval obě islandské sedmičky v zápase. "Hráli jsme jako tým, každý k vítězství přispěl svým dílem. Teď je čas na odpočinek," dodal jednatřicetiletý kapitán Barcelony.

Maďarsko, jehož nejlepšími olympijským výsledky jsou čtyři čtvrtá místa, se v semifinále utká se Švédskem. Trojnásobní stříbrní medailisté z her 1992-2000 porazili ve čtvrtfinále 24:22 mistry Evropy Dány. Zápas rozhodl Niclas Ekberg, který zlomil vyrovnané skóre dvěma góly v posledních dvou minutách.

Obhájci zlata z Pekingu Francouzi postoupili do semifinále díky těsnému vítězství 23:22 nad Španělskem. Mistrům světa vyhrál čtvrtfinále William Accambray, jenž vstřelil nejdůležitější ze svých sedmi branek sekundu před koncem. V semifinále se Francie utká s Chorvatskem, které vyřadilo Tunisko po výhře 25:23.

XXX. letní olympijské hry:
Házená:
Muži - čtvrtfinále:
Maďarsko - Island 34:33 po druhém prodl. (30:30, 27:27, 16:12)
Francie - Španělsko 23:22 (9:12), Švédsko - Dánsko 24:22 (11:9), Chorvatsko - Tunisko 25:23 (11:12). Semifinálové dvojice: Chorvatsko - Francie, Maďarsko - Švédsko.

Reklama