Hlavní obsah

USA - Austrálie 86:73Americké basketbalistky si zahrají páté olympijské finále v řadě

Aktualizováno

Americké basketbalistky jsou podle očekávání prvními finalistkami olympijského turnaje a budou obhajovat zlato. Už pátý postup do finále v řadě si zajistily výhrou 86:73 nad trojnásobnými stříbrnými medailistkami z Austrálie. Připsaly si už 40. výhru na hrách za sebou. Ve finále se Američanky utkají s Francií, čtvrtfinálovým přemožitelem českých basketbalistek, která porazila Rusko 81:64.

Foto: Mike Segar, Reuters

Americká basketbalistka Diana Taurasiová si chrání míč před dotírající Belindou Snellovou z Austrálie

Článek

Austrálie prohrála s Američankami na čtyřech předchozí hrách, o to větší měla v Londýně motivaci konečně utnout vítěznou sérii soupeřek. A dlouho to vypadalo, že by se to mohlo podařit.

Ve vyrovnaném utkání měly mírně navrch právě Australanky. Ve druhé čtvrtině si dokonce vypracovaly náskok sedmi bodů, jenže na přelomu poločasů daly za pět minut jediný bod a Američanky to využily k otočení skóre a nastartování rozhodujícího trháku. Australanky už neměly dostatek sil, aby se vrátily do hry, a tak se v závěru duel už jen dohrával. Druhou půli Američanky vyhrály 43:26.

Austrálie se znovu opírala zejména o pivotku Elizabeth Cambageovou, která dala 19 bodů, a její podkošovou kolegyni Lauren Jacksonovou. Ta přispěla 14 body a 17 doskoky. USA táhly zejména Tina Charlesová (14 bodů a 10 doskoků), Diana Taurasiová (14 bodů) a Sue Birdová (13 bodů).

V souboji posledních dvou evropských šampiónů měl od počátku navrch bronzový tým z posledního ME Francouzky. Do finále a k vůbec první medaili v ženském basketbalu na OH je nasměroval týmový výkon. Šest hráček skórovalo dvouciferně, z nich Edwige Lawsonová-Wadeová dala 18 bodů.

Na Rusky, v jejichž týmu se přes deset bodů dostaly jen Aljona Daniločkinová a Becky Hammonová (obě 13), zbyl stejně jako na předchozích dvou hrách boj o bronz, v Pekingu i Aténách v něm byly úspěšné.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Basketbal - ženy, semifinále:
USA - Austrálie 86:73 (43:47),
Francie - Rusko 81:64 (38:31).

Reklama

Související témata: