Hlavní obsah

Němci Brink a Reckermann mají první evropské zlato z OH na písku

Londýn

Němci Julius Brink s Jonasem Reckermannem se postarali o první evropské zlato v historii plážového volejbalu na olympijských hrách. Úřadující brazilské mistry světa Emanuela s Alisonem porazili ve finále po třísetové bitvě 23:21, 16:21 a 16:14. Poražený Emanuel tak zkompletoval svou medailovou sbírku po zlatu z Atén a bronzu z Pekingu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Německý pár Julius Brink (vpravo), Jonas Reckermann získal první evropské zlato v historii plážového volejbalu na olympijských hrách

Článek

Němci po titulu mistrů světa v roce 2009 a třech společných evropských zlatech vybojovali nejcennější úspěch. Finále probíhalo jako na houpačce. První sadu těsně získali Brink s Reckermannem, pak byli lepší Brazilci, jenže rozhodující dějství dlouho hrálo pro evropský pár.

Němečtí volejbalisté vedli 13:9, pak 14:11 a měli tři mečboly, jenže Emanuel s Alisonem všechny odvrátili. Němci však čtvrtou šanci využili, k čemuž jim pomohl Emanuel smečí těsně do autu.

"Když jsme neproměnili ani třetí mečbol, spadlo mi srdce do kalhot," přiznal Brink. "Ale beachvolejbalový Bůh byl dnes na naší straně," dodal. Od prvního olympijského turnaje na písku v Atlantě 1996 brali třikrát zlato Američané a jednou Brazilci, v Londýně se poprvé prosadili na nejvyšší stupeň Evropané.

A jejich úspěšné tažení londýnským turnajem umocnili třetí příčkou Lotyši Plavinš a Šmedinš, kteří vybojovali vůbec první kov pro svou zemi na těchto hrách. Česká dvojice Přemysl Kubala, Petr Beneš postoupila ze základní skupiny, ale vypadla hned v předkole play off. Dělí se tak o 17. místo.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Plážový volejbal:
Muži - finále: Brink, Reckermann (3-Něm.) - Alison, Emanuel (1-Braz.) 2:1 (21, -16, 14).
O 3. místo: Plavinš, Šmedinš (17-Lot.) - Nummerdor, Schuil (5-Niz.) 2:1 (-19, 19, 11).

Reklama