Hlavní obsah

Rusko - Bulharsko 3:1Brazilští volejbalisté jsou potřetí za sebou v olympijském finále

Londýn

Brazilští volejbalisté jsou potřetí za sebou ve finále olympijského turnaje. Obhájci stříbrných medailí z Pekingu porazili Itálii 3:0 a v neděli nastoupí proti Rusku, které v semifinále zvítězilo nad Bulharskem 3:1. O zlato se tak v Londýně utkají dva nejlepší týmy současnosti podle světového žebříčku mezinárodní federace FIVB.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Ruští volejbalisté během zápasu s Bulharskem.

Článek

Rusové jsou ve finále po dvanácti letech a mají jistou čtvrtou medaili za sebou. Bývalý Sovětský svaz vyhrál olympijské hry třikrát, naposledy v roce 1980 doma v Moskvě. Rusko po stříbru ze Sydney získalo na obou následujících turnajích bronz.

Lépe přitom začali Bulhaři, jenže v první sadě promarnili nadějné vedení 17:13 a v druhé naopak záhy ztratili šanci, když rychle prohrávali 2:11. Koncovku třetího setu rozhodlo podání Vladimira Nikolova, podobné drama ve čtvrtém dějství nejprve převážily na ruskou stranu dva nekompromisní bloky a Volkovovo eso. Definitivně pak poslal Rusy do finále nejlepší hráč zápasu Michajlov svým 25. bodem v utkání.

Bulhaři v Londýně hrají bez trenéra Radostina Stojčeva, který po úspěšné kvalifikaci odstoupil kvůli rozporům s vedením svazu, národní mužstvo v červnu opustila také jeho největší hvězda smečař Matej Kazijski. I bez nich však tým bude bojovat o medaili. Tu zatím jedinou, stříbrnou, získalo Bulharsko před 32 lety.

Večerní duel zemí, které si rovným dílem rozdělily všechny tituly z šesti posledních světových šampionátů, se brzy změnil v jednoznačnou záležitost Brazilců. Ti v druhém setu Itálii deklasovali 25:12 a v třetím dějství prohrávali jen chvilku. Mečbol proměnil Murilo přímým bodem z podání.

Italové ve čtvrtfinále nečekaně vyřadili obhájce pekingského prvenství Američany a zuby si brousili i na dalšího favorita, který v poslední dekádě světovému volejbalu kraloval a v žebříčku FIVB mu patří první místo. Skvěle bránící Brazilci jim ale nedovolili pomýšlet na úspěch a po Barceloně 1992 a Aténách 2004 mohou dosáhnout na třetí olympijské zlato.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Volejbal - muži:
Semifinále:
Rusko - Bulharsko 3:1 (21, 15, -23, 23)
Brazílie - Itálie 3:0 (21, 12, 21)

Reklama

Související témata: