Hlavní obsah

Mexiko - Brazílie 2:1Brazilcům ani Neymar nepomohl, Mexičané je o fotbalové zlato senzačně obrali

Londýn
Aktualizováno

Mexičtí fotbalisté porazili ve finále olympijského turnaje favorizovanou Brazílii 2:1 a poprvé v historii získali zlaté medaile. "Kanárci" v čele s hvězdným Neymarem se premiérového triumfu na OH znovu nedočkali. Obě mexické branky vstřelil útočník Oribe Peralta, který se poprvé na londýnském stadionu Wembley trefil už v 29. vteřině. Brazilec Hulk snížil až v nastaveném čase.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Fotbalisté Mexika se radují, ve finále olympijského turnaje porazili Brazilce.

Článek
Fotogalerie

Brazilský "Dream Team" byl považován za největšího favorita na olympijské zlato i proto, že všech pět předchozích utkání na turnaji vyhrál a pokaždé vstřelil tři branky. Proti výběru trenéra Luise Fernanda Teny se však trápil.

"Znovu jsme byli hodně blízko, ale uteklo nám to," litoval brazilský kouč Mano Menezes. "Moc nás mrzí, že jsem zlato opět nezískali. Porážka je součástí dospívání. Tenhle tým bude pokračovat na své cestě a v roce 2014 bude připravený," řekl s výhledem k mistrovství světa na domácí půdě.

Jeho mexický protějšek byl naopak v euforii. "Je to ohromná radost pro celou zemi, Mexiko bude slavit v ulicích," radoval se Tena.

Utkání hodně ovlivnila už první minuta, ve které mexickou kombinaci zakončil přesnou střelou k tyči Peralta. Trefu útočníka Santosu Laguna z 29. vteřiny označila FIFA za nejrychlejší branku na OH od roku 1976, kdy světová fotbalová organizace začala vést záznamy z olympijských turnajů.

Brazilci sice měli převahu, ale Mexičané útočníky Neymara, nejlepšího střelce turnaje Leandera Damiaa ani střídajícího Hulka do výraznějších šancí nepouštěli.

Naopak v 64. minutě chyboval brazilský stoper Thiago Silva, kterého obehrál Marco Fabián a zády k brance trefil břevno. Krátce po něm Peralta přidal druhý mexický gól, ale rozhodčí ho kvůli ofsajdu neuznal.

"Kanárci" se snažili ze všech sil vyrovnat a kouč Mano Menezes poslal na hřiště dalšího útočníka Pata. V 75. minutě však podruhé udeřili Mexičané, když se hlavou opět trefil neobsazený Peralta.

"Nevím, jestli to byl nejlepší zápas v mé kariéře, ale určitě byl nejdůležitější, protože teď mám zlatou medaili. O téhle chvíli jsem snil. Něco takového nezažijete každý den," řekl osmadvacetiletý útočník Santosu Laguna.

V první minutě nastaveného času snížil po rychlém průniku Hulk, který krátce nato vybídl přesným centrem k vyrovnání Oscara. Letní akvizice Chelsea ale hlavou branku minula a Brazílie si prodloužení nevynutila. Mexiko tak získalo první zlato v Londýně.

"Všichni jsme smutní, protože to byla asi naše jediná šance získat zlato. Za čtyři roky už asi na olympiádě hrát nebudeme," prohlásil Neymar. Brazilci hráli o zlato poprvé od Soulu 1988.

Finále přihlíželo ve Wembley 86.162 diváků, celkem turnaj zhlédlo rekordních 1,525.134 milionu fanoušků. Dosavadní maximum z her v Los Angeles v roce 1984 bylo překonáno o 101.521 lidí.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Fotbal - muži:
Finále:
Brazílie - Mexiko 1:2 (0:1)
Branky: 90.+1 Hulk - 1. a 75. Peralta. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.). ŽK: Marcelo, Leandro Damiao - I. Jiménez, Reyes, Vidrio. Diváci: 86.000.
Brazílie: Gabriel - Rafael, Alex Sandro (32. Hulk), Juan, Marcelo (85. Lucas) - Romulo, Oscar, Silva, Sandro (71. Pato) - Neymar, Leandro Damiao. Trenér: Menezes.
Mexiko: Corona - Chávez, Mier, Salcido, I. Jiménez (81. Vidrio), Reyes, Herrera, Aquino (57. Ponce), Enríquez - Peralta (86. R. Jiménez), Marco Fabián. Trenér: Tena.

Reklama

Související témata: