Hlavní obsah

Norsko - Černá Hora 26:23Norské házenkářky slaví opět olympijské zlato

Aktualizováno

Norské házenkářky obhájily olympijské zlato a potvrdily roli nejlepšího týmu světa. Úřadující mistryně světa i Evropy ve finále zdolaly překvapení londýnských her a zároveň nováčka Černou Horu 26:23. Bronz vybojovaly Španělky po obrovském dramatu a dvou prodlouženích s korejským týmem.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Norské házenkářky se radují z vítězství ve finále olympijských her nad Černou Horou.

Článek

Norky se ve finále po slabším začátku rozjely a do šaten šly s tříbrankovým náskokem (13:10). Vedení držely ale jen do 47. minuty, kdy se černohorským hráčkám podařilo vyrovnat na 19:19 a snažily se senzační tažení turnajem ještě vyšperkovat.

Jenže posledních deset minut vyšlo lépe obhájkyním zlatých medailí. Definitivně je k nim posunula 45 sekund před koncem nejlepší střelkyně Sullandová gólem na 25:23. Sullandová se ve finále trefila desetkrát, stejně jako hvězda výběru Černé Hory Katarina Bultovičová.

Ta se stala nejlepší střelkyní celých olympijských her, během osmi zápasů dala 53 branek. Společně se sestrou Andělou však prohrály nejen bitvu o zlato, ale i sesterský minisouboj s norskými dvojčaty Katrine a Kristine Lundeovými. Nicméně většina hráček stříbrného kádru dosáhla dalšího obrovského úspěchu v kariéře po letošním triumfu v Lize mistryň s Budučností Podgorica.

Třetí skončily Španělky a poprvé v historii si odvezly z OH medaili. V duelu o bronz porazily až po druhém prodloužení korejské házenkářky 31:29 a skončily třetí stejně jako na posledním mistrovství světa. Korejky za posledních sedm olympijských turnajů nechyběly na stupních vítězů šestkrát, jenže v Londýně je předčily hned tři evropské týmy.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Házená - ženy:
Finále:
Norsko - Černá Hora 26:23 (13:10)
Nejvíce branek: Sullandová 10/4, Alstadová 5, Korenová 3 - K. Bulatovičová 10/5, Popovičová 5/2, Radičevičová 3.
O 3. místo:
Španělsko - Korea 31:29 po druhém prodl. (24:24, 13:13).

Reklama