Hlavní obsah

Německo - Nizozemsko 2:1Pozemkáři Německa obhájili olympijské zlato

Londýn

Pozemní hokejisté Německa obhájili na olympijských hrách v Londýně zlato z Pekingu. Ve finále porazili Nizozemsko 2:1 a celkově se radovali z triumfu pod pěti kruhy už počtvrté. Necelých pět minut před koncem rozhodl svou druhou brankou v utkání Jan Philipp Rabente. Bronz z minulé olympiády obhájili Australané, kteří dosáhli na stupně už pošesté za sebou.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Radost německých pozemkářů, kteří vyhráli olympijský turnaj.

Článek

Němci ve čtvrtečním semifinále zdolali favorizované Australany 4:2 a v boji o zlato vedli, když se na konci prvního poločasu po brilantním sólu přes dva soupeře poprvé prosadil Rabente.

Nizozemci, kteří se snažili po pátečním triumfu ženské reprezentace o první double v historii, vyrovnali v 53. minutě po trestném rohu díky Minku van der Weerdenovi. Ten sice ovládl s osmi zásahy tabulku střelců turnaje, ale na trůn svému týmu nepomohl, protože rozhodl hrdina včera Rabente.

Trenér šampionů Markus Weise dosáhl se svým týmem dokonce na třetí olympijské zlato za sebou. Vedle totiž nejen mužský tým v Pekingu, ale také ženský při vítězství v roce 2004 v Aténách.

V souboji o třetí místo nenavázala domácí Velká Británie na páteční bronzovou medailí žen a podlehla Austrálii 1:3. Úřadující mistři světa a vítězové prestižní Trofeje šampionů se museli spokojit počtvrté od roku 1996 s bronzem. Na zlato dosáhli v Aténách a ještě předtím v roce 1992 v Barceloně brali stříbro.

Proti Británii vedli díky trefě Jamieho Dwyera, pětinásobného nejlepšího hráče roku, ale po trestném rohu vyrovnal před poločasem Iain Lewers. Domácí výběr, který v semifinále utrpěl s Nizozemci debakl 2:9, ale tlaku favorita neodolal a Dwyer s Kieranem Goversem nepřipustili překvapení.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Pozemní hokej - muži:
Finále: Německo - Nizozemsko 2:1 (1:0).
O 3. místo: Austrálie - Velká Británie 3:1 (1:1).
O 5. místo: Belgie - Španělsko 5:2 (4:1).
O 11. místo: JAR - Indie 3:2 (2:1).

Reklama

Související témata: