Hlavní obsah

Mexičtí orlové roztrhali brazilské kanárky

Londýn/Praha

Senzace! Mexičané, jejichž tým byl složen pouze z hráčů domácí nejvyšší soutěže, porazili v olympijském finále ve Wembley brazilské hvězdy, z jejichž týmu jen dva hráči nemají ještě smlouvy v evropských velkoklubech. „Mexičtí orlové roztrhali brazilské kanárky,“ jásala média ve středoamerické zemi po senzačním vítězství 2:1. „Je to největší úspěch mexického fotbalu v celé jeho historii,“ zdůraznil kouč vítězů Luis Fernando Tena.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Brazilec Lucas smutní, zlato získali Mexičané.

Článek
Fotogalerie

První šok utrpěli Brazilci už ve 29. sekundě, když Rafael z Manchesteru United, nepřesně přihrál Oscarovi, nové posile Chelsea, Aquino z Cruz Azul jim sebral míč a Peralta, hrající za Santos Laguna pálil z hranice šestnáctky přesně k tyči. „Byl to šťastný moment pro nás a rozhodující pro zápas. Mohli jsme hrát svoji hru. Věděli jsme, že Brazilci jsou silnější, ale věřili jsme, že jako tým je dokážeme porazit, že porazíme kohokoliv,“ řekl o úvodním gólu na webu Fifa osmadvacetiletý Peralta.

Juan seřval Rafaela

Brazilci si vytvořili v dalších minutách převahu, ale do vyložené šance je pozorná mexická obrana, nepustila. Ve slibných situacích selhali Hulk, Marcelo i Neymar. Se šesti góly nejlepší střelec turnaje Leandro Damiao za celé utkání nevystřelil na bránu. „Věděli jsme, že s každou minutou budou nervóznější. Snažili jsme se napadat jejich kombinaci už ve středu hřiště. Byli jsme rychlí a důrazní, s tím si nevěděli rady,“ nabídl svůj pohled záložník Jorge Enriquéz.

Po změně stran trefil po chybě Thiaga Silvy Fabian břevno brazilské branky, ale o pár minut později poslal z trestného kopu přesný centr do šestnáctky a nikým nekryty Peralta hlavou triumfoval podruhé. „Vůbec si mne nevšimli, když jsem vybíhal od vzdálenější tyče. Měl jsem čas si vybrat, kam ten perfektní centr pošlu,“ liboval si nový mexický národní hrdina.

Při závěrečném tlaku zahodil první velkou šanci Neymar. Frustrace Brazilců rostla s každou minutou. Po jednom nezdařeném odkopu seřval stoper Juan Jesus Rafaela. Dřív, než mohlo dojít k ruční výměně názorů, k níž debata směřovala, stáhl kouč Rafaela ze hry.

Brazilci přesto měli v nastavení obrovskou šanci vyrovnat. Po dlouhém míči z vlastní poloviny Hulk přízemní střelou snížil. Necelou minutu před koncem pak sám přesným centrem posadil míč na hlavu Oscara, který ale ze dvou metrů minul bránu, a bylo rozhodnuto.

Jsou to hrdinové, chválil hráče Tena

Mexičané byli po závěrečném hvizdu v transu. Vstoje jim tleskalo 86 162 diváků na vyprodaném Wembley. „Na začátku zápasu jsme měli štěstí, když jsme dali rychlý gól. Ale zlato jsme si pak uhráli sami. Až na dvě šance v závěru zápasu jsme Brazilcům nedovolili nic z toho, čím tady poráželi ostatní týmy. Jsem na svoje hráče hrdý, jsou to opravdoví fotbaloví hrdinové. Ukázali vítěznou mentalitu mexických fotbalistů. Navíc tohle mužstvo má budoucnost,“ liboval si Tena.

„Dostali jsme krásnou odměnu za naši tvrdou práci. Góly jsem dal já, ale dík patří celému týmu. Vstřelil jsem je díky obrovské práci svých kamarádů na hřišti. Mně se teď o nich bude zdát. Škoda, že medailí je jenom osmnáct, zasloužili by si ji všichni, kdo pracovali pro tento tým. Byli jsme jedna velká parta, rodina,“ rozplýval se Peralta po utkání se zlatou medailí na krku.

Menezes musí pryč, tvrdí brazilská média

Pro Brazilce je třetí stříbro (1984 a 1988) obrovským zklamáním. Hvězdy jako Thiago Silva, Marcelo, Oscar, Neymar, Hulka či Pato, selhaly. Při tom právě olympijský výběr má být základem pro tým, který by měl za dva roky vyhrát MS, které pořádá právě Brazílie.

„Cítíme obrovské zklamání. Zápas jsme si prohráli vlastními chybami. Mexičané udělali pro zlaté medaile víc. My jsme zklamali celou Brazílii a nejvíc sebe,“ kál se kapitán kanárků Thiago Silva.

„Pěti soupeřům dáme vždy tři branky a teď si nedokážeme poradit se soupeřem, který byl fotbalově horší, ale obětavější. Cítím velkou vinu, protože na mne Brazílie spoléhala,“ smutnil Leandro Damiao, který se stal se šesti góly nejlepším střelcem turnaje a velký zájem o něj má londýnský Tottenham.

„Byl to náš nejhorší zápas na turnaji. Všichni jsme nevýslovně zklamaní, ale mužstvo bych určitě nezatracoval. Pro hráče je smutnou, ale cennou zkušeností poznání, že ani nejlepší tým nedostane nic zadarmo a musí o úspěch bojovat,“ konstatoval trenér Mano Menezes.

Jihoamerická média už mají viníka. A tím je právě kouč. Špatně střídal, na hřiště měl poslat od začátku Cansa a Lucase, dvě nové superstar. Stáhnout měl Neymara, kterému se nedařilo. Podle nich Menezes zaplatí finálovou blamáž hlavou, protože měl dovést kanárky k triumfu na olympiádě i světovém šampionátu. „Co chce dokázat na mistrovství světa, když nezvládl s tak silným výběrem olympiádu, která je fotbalovým odvarem,“ napsala natvrdo brazilská  Gazeta Esportiva.

Reklama

Související témata: