Hlavní obsah

Prioritou moderních pětibojařů jsou olympijské hry v Londýně

Charlotte

V americkém Charlotte vstoupí čeští moderní pětibojaři do sezóny s jasným vrcholem na olympiádě v Londýně. Žádný ze svěřenců trenéra Jakuba Kučery zatím účastnické místo na letních hrách nemá, ale zajistit si ho může na mistrovství světa v Římě. Češi sázejí spíše na postup z žebříčku.

Foto: CO

Ilustrační foto

Článek

"Prioritou není kvalifikace, ale samotná olympiáda," řekl trenér Kučera. "Stále platí, že základní možností pro splnění kvalifikačních kritérií je světový žebříček a ne jednotlivé kvalifikační soutěže," dodal.

První možností vybojovat letos letenku do Londýna přijde na světovém šampionátu v Římě od 7. do 13. května, kde postoupí na OH tři nejlepší ještě nekvalifikovaní muži a tři ženy. Nakonec se kvalifikuje sedm mužů a stejný počet pětibojařek z redukovaného pořadí žebříčku Mezinárodní federace moderního pětiboje k 1. červnu.

V Americe se na úvodním podniku Světového poháru představí kompletní špička a mezi ní i Natálie Dianová, Lucie Grolichová, Ondřej Polívka, Michal Sedlecký a David Svoboda. Finálové závody jsou na programu v sobotu a v neděli.

"Podmínky v Charlotte vypadají standardně. Podle testovacích skoků může být relativně velmi nevyrovnaná jízda, ale třeba bude při soutěži všechno jinak. Na přípravu koní mají ještě tři dny," řekl Kučera. Češi vyrazili do Severní Karoliny v sobotu přes Mnichov, v dějišti závodů absolvovali aklimatizační soustředění a ladili formu.

Program Světového poháru 2012:
8. - 11. března: Charlotte (USA),
15. - 18. března: Rio de Janeiro.
12 - 15. dubna: Százhalombatta (Maď.),
19. - 22. dubna: Rostov na Donu (Rus.),
26. - 27. května, finále SP: Čcheng-tu (Čína).
Vrcholné akce roku 2012:
7. - 13. května: mistrovství světa, Řím,
16. - 17. června: Kremlin Cup, Moskva,
4. - 10. července: mistrovství Evropy, Sofia,
11. a 12. srpna: závody pětibojařů na OH, Londýn.

Reklama